Ola Fogelberg on Suomen sankari!

Ola Fogelberg, Fogeli från Ogeli (1894 – 1952), oli median monitoimimies. Pila- ja sarjakuvien teon ohella hän oli animaation, painotekniikan ja mainonnan pioneeri. Jukka Rislakin ja Rainer Sandelllin teos Varsinainen Puupää (Tammi 2005) on erinomainen katsaus moniosaaja Fogelin elämään, jossa huumori säilyi vaikka maailma kolhi monesti pahoin. Vakava loukkaantuminenkaan ei aikanaan estänyt Fogelia jatkamasta Pekan piirtämistä.

Näyttelyssä ”Pekka Puupää 80 vuotta” esitellään nimihenkilöön liittyvien sarjakuvien ohella myös laaja otos Fogelbergin pilapiirrostuotannosta. Näyttely on esillä Kansalliskirjaston eli Helsingin Yliopiston kirjaston galleria Rotundassa (11.11.2005 – 25.2.2006).

Suomalaisten ikonien kohtaaminen.
Suomalaisten ikonien kohtaaminen.

Näyttelyyn liittyy keskiviikkona 16. marraskuuta klo 17 pidettävä Ola Fogelberg -seminaari Helsingin yliopiston kirjaston auditoriossa, os. Yliopistonkatu 1. Seminaarissa graafikko Helmiriitta Honkanen puhuu Fogelista mainosmiehenä, hänen laatimistaan julisteista, käyttö- ja mainosgrafiikasta. Honkanen kuuluu mainosalan veteraaneihin ja on tehnyt mm. upean kirjan vanhoista mainosjulisteista.

Fogelberg oli monipuolinen kuvittaja ja mainosmaakari
Fogelberg oli monipuolinen kuvittaja ja mainosmaakari

Rainer Sandell, toinen uuden Puupää-kirjan tekijöistä, puhuu Puupään yhteiskunnallis-poliittisista ulottuvuuksista ja tietenkin sivuaa Puupäätä ja sekä Fogelia laajemmaltikin. Sandell on tehnyt pro gradun aiheesta ”Aatteen palosta koko kansan sydämiin – Pekka Puupää -sarjakuvan poliittiset teemat Kuluttajain Lehdessä vuosina 1925-1952”

Ensimmäisen Pekka Puupää -kirjan kansi vuodelta 1943
Ensimmäisen Pekka Puupää -kirjan kansi vuodelta 1943

Lisäksi Fogelbergin tytärtä ja Pekka Puupää-sarjan jatkajaa, Toto Kailaa haastatellaan aiheena hänen isänsä ja muistoistaan. Kaila käsikirjoitti ja piirsi sarjoja Puupään perheen edesottamuksista lähes yhtä kauan kuin isänsä, vuodesta 1953 vuoteen 1976 asti. Kailaa haastattelee toimittaja Ville Hänninen. Tervetuloa ainutlaatuiseen, sarjakuvahistorialliseen tapahtumaan!