Ada etsii itseään

Rock-tyttö Adan vaiheita seurataan nyt jo kolmannessa albumissa. Now with subtitles!

Anne Muhonen: Ada – Tämä päivä
Omakustanne 2005
Käännökset: Anna Huopainen, Laura Lounasheimo
Pehmeäkantinen kaksivärialbumi
52 s. ISBN 952-99600-0-X

Anne Muhonen on ahkeroinut uuden jakson Adan elämänvaiheita yksien kansien väliin. Tällä kertaa Adan ystävät saavat jäädä sivummalle, kun hän tarvitsee aikaa itselleen. Se ei ole kovin helppoa, kun exä ei tunnu päässeen Adasta henkisesti eroon. Äkkiarvaamatta reissun päälle lähteyt Ada oli jättänyt Ollin epävarmuuden tilaan, tyhjän päälle. Ihmissuhteiden vaikudesta lähdetään jälleen.

Voi sanoa että Ada on matkalla omaan itseensä; matkan ja ajan käyttäminen alämän analogiana on kulunutta, mutta käyttökelpoista ja toimivaa. Adan henkilökuvaa syvennetään hiukan sopivin välein sijoitetuilla muistelujaksoilla, joissa näemme päähenkilön pikkutyttönä. Lapsuuden muistot kiireisistä aikuisista rinnastuvat nykyaikaan. Päätarinassa Ada vain piipahtaa ystäviensä luona, ennen kuin on aika jatkaa matkaa, mutta nyt kiireettä. Ennen sitä ehditän sopia vanhoja kaunoja.

Dialogi on aidontuntuista ja realistinen kerronta sujuvaa, jopa siinä määrin, että näinkin hyvin toimivan rakenteen rinnalla olisi mieluusti nähnyt vähän siistimmän ulkoisen toteutuksen. Piirrospuoli on toki parantunut sitten edellisen albumin huomattavastikin, mutta näinkin hyvin jäsennelty tarina olisi vain kohentunut yhtä huolellisen graafisen toteutuksen ansiosta. Kokonaisuus on kuitenkin kirkkaasti plussan puolella.

Lisäksi kannattaa mainita englanninkieliset käännöstekstit sivun alalaidassa. English subtitles!

Lue aikaisemman albumin arvostelu:
Ada – Pohjan kruunu

Anne Muhosen haastattelu, näyttelyuutisen yhteydessä:
Ada Araliksessa

vieraile Adan kotisivuilla:
http://www.adasarjakuva.com/