Kiusattu koira

Kapakkafilosofiaa, juopottelevia elukoita, krapulainen Jeesus ja elämäntuskaa.

Petri Koikkalainen: En juhli
Omakustanne 2005
28 s. A6-kokoinen lehti

Hauraan näköinen koira ottaa huikan, epätoivoinen siili väsää kiljua ja hautoo itsemurhaa, orava ei välitä kävyistä tai pähkinöistä, vaan kerää pillereitä.

Masentuneet eläimet vaeltavat tilanteesta toiseen, kommentoiden asioita väsyneesti. Koikkalaisen eläinhahmojen mieli ja ruumis eivät ole oikein tasapainossa, paitsi silloin kun molemmat ovat romuna.

Koira kiusaa sammakkoa
Koira kiusaa sammakkoa

Elukoiden kapakkaläpänheitto on joko silkkaa kohinaa tai heikoimmille ilkeilyä, koira ei voi olla näpäyttämättä ystävällistä sammakkoa joka tarjoaa savukkeen. Oravaa kiinnostaisi tietää miten sen keräämät pillerit vaikuttavat, ja tarjoaa niitä koiralle. Kun kumpikaan ei uskalla kokeilla, vinkataan paikalle siili. Välillä seurataan Jeesuksen krapulaa.

Rujosti piirretyt eläimet ovat syrjäytyneitä ihmisiä. Mitään ei enää jaksa, eikä sillä ole väliä. Vapiseva piirrosviiva korostaa elikoitten epätoivoa. Lehden tehnyt Petri Koikkalainen on valmistunut mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneeksi lähihoitajaksi, joten aihealue on tuttua. Koikkalainen on toiminut myös toimittaja/taiteilijana ja on tehnyt yksittäisiä sarjakuvia ja kolumneja eri lehtiin.

En juhli -lehden jutut eivät ole aivan niin synkkiä kuin heti voisi ajatella, kaiken läpi juoksee musta kiero huumori. Piirrostyö ja tekstausjälki eivät ole sieltä kaikkein siisteimmästä päästä, ja se voi vierottaa joitakin. Niitä voisi toki paljonkin parantaa, mutta ne ovat lopulta pikku puutteita, eivätkä näiden sarjojen perusteita horjuta. Asiat tulevat kuitenkin selviksi.

Pientä lehteä voi kysellä www.koikkalainen.cjb.net sivujen kautta. Hinta on ainakin sopiva, lehdestä voi maksaa sopivaksi katsomansa rahan.