Borgman ja Scott pikavisiitillä Suomessa

Suositun Jere-strippisarjan tekijät Jim Borgman ja Jerry Scott pyörähtivät pikavisiitillä Helsingissä lokakuun alussa. Kirjoittaja Scott ja piirtäjä Borgman olivat vierailleet Göteborgin kirjamessuilla ja kaksikon paluumatka Ruotsista kulki puolen päivän verran Suomen kautta.

Jim Borgman ja Jerry Scott
Jim Borgman ja Jerry Scott

Kiireisen aikataulun vuoksi varsinaisia yleisöesiintymisiä ei Helsingissä järjestetty, mutta Borgman ja Scott vierailivat kuitenkin Ylen aamu-tv:ssä ja esittelivät tiedotusvälineille uusinta, kesällä ilmestynyttä Jere-albumia (Jere 7: Riski ryhmä, Arktinen banaani).
Vuonna 1997 alkanut Jere (Zits) on ollut viime vuosien menestyneimpiä amerikkalaisia sanomalehtisarjoja, sitä julkaistaan tällä hetkellä yli tuhannessa lehdessä ympäri maailman.

Sarja syntyy etätyönä, sillä Scott asuu Kaliforniassa ja Borgman tuhansia kilometreja idempänä, keskilännen Cincinnatissa. Yhteyttä pidetään faksilla ja päivittäisillä puhelinsoitoilla.
”Jerry ja minä muistelemme yhdessä, miltä oma nuoruutemme tuntui ja vertailemme havaintojamme tämän päivän teineistä”, Jim Borgman kertoo. ”Näistä tarinoista Jerryllä on sitten tämä ihmeellinen kyky tiivistää kolmen-neljän ruudun hauskoja strippejä”.

Jerry Scott kertoo tekevänsä työtä säntillisen aikataulun mukaan. Hänellä on työhuone kotinsa piharakennuksessa ja siellä hän tekee kirjoitustyötä kahdeksan tuntia päivässä.
”Minun metodini on kirjoittaa ensin niin paljon juttuja kuin pystyn ja sitten jälkeenpäin karsia niistä heikoimmat pois. Hyvänä päivänä voi tulla viidestä kymmeneenkin strippiä, joista suurin osa päätyy julkaistavaksi asti, mutta toisina päivinä taas ei sitten synny mitään kunnollista, joten niin se kaikki tasaantuu”.
Säntillisyyteen on hyvä peruste, sillä Scott kirjoittaa Jeren lisäksi myös Rick Kirkmanin piirtämää sarjaa Baby Blues. Kahden päivittäisen sarjan tarpeilta ei paljoa vapaa-aikaa jää yli. ”Joskus sitä tulee ihmeteltyäkin, että pitääkö siellä kopperossa aina kaiket päivät istua, mutta en vain ole koskaan oppinut tekemään töitä vaikkapa kahvilassa istuen”, Scott pohdiskelee. ”Vaikka kyllähän semmoinenkin sarjan tekoa lopulta hyödyttäisi: ympäröivän maailman havainnoinnistahan ne uudet ideat kuitenkin tulevat”.

Borgman järjestää aikataulunsa joustavammin, sillä hän on strippisarjan teon lisäksi myöskin poliittinen pilapiirtäjä Cincinnati Enquirer -lehdessä. Ajankohtaispiirrosten aiheet voivat yllättää koska tahansa, joten niitä ei voi tehdä strippien tavoin varastoon.
”Olen jonkinlainen ’piirtäjä hälytysvalmiudessa'”, Borgman kertoo. ”Teen pilapiirroksia sitä mukaa, kun kommentoitavia uutisaiheita tulee, ja Jereä sitten, kun niiltä aikaa jää”.
Borgman myös saa materiaalia sarjaansa aivan lähipiiristä, sillä hänen uusioperheessään on teinejä talo täynnä. Niinpä Borgman pitääkin työpöytäänsä kaiken hulinan keskipisteessä, talon olohuoneessa.

Scottin ja Borgmanin yhteistyö on tiiviimpää kuin monilla muilla kirjoittaja-piirtäjä -tiimeillä. Jim ehdottaa usein käsiteltäviä aiheita ja Jerry puolestaan tekee käsikirjoituksen lisäksi myöskin tarkat piirrosluonnokset.
”Jerry on myöskin itse piirtäjä, joten hän tietää, mikä näyttää sarjakuvassa hauskalta”, Jim sanoo. Jerry lisää, että yksityiskohtien huolellinen työstäminen pitää tekijöiden omaakin mielenkiintoa yllä: ”Voimme käydä luonnoksiamme läpi ja olla yhtä mieltä siitä, että meistä jonkun stripin hauskin kohta on joku tietty sana, tai vaikkapa jonkun käden tai jalan asento. Itseämmehän meidän kuitenkin on hauskuutettava ensimmäisenä”.

Jere on löytänyt nopeasti lukijoita ympäri maailman. ”Teini-ikä on universaali ilmiö, johon kaikki voivat samaistua. Jos ei omien lapsien, niin sitten ainakin oman nuoruuden kautta”, tekijäkaksikko pohtii. ”Siksi olemmekin yrittäneet sarjassa käsitellä aihetta molemmilta puolilta: sekä vanhempien, että nuorten itsensä kannalta”.

Jeren

Jim Borgmanin kotisivut: http://borgman.enquirer.com

Jerry Scottin kotisivut: http://www.babyblues.com/