Mister Groove

Musiikkilehti Soundin sivuilla vakituisesti esiintyvän Ornette Birks Makkosen musikaaliset edesottamukset on nyt koottu yksiin kansiin liian pahan grooven säestyksellä.

Ornette Birks Makkonen – Liian paha groove

Käsikirjoitus: Pauli Kallio (paitsi nimisarja Ville Pirisen käsialaa)
Piirros: Ville Pirinen
Suuri Kurpitsa, 2005
48 s, nelivärinen

Monipuolinen tiskijukka Ornette Birks Makkonen levyttää täysikuun kelmeässä valossa Mississipin tummanpuhuvan blues-susimiehen kanssa, pui baarissa politiikkaa rapakon takaisen suurmiehen kera ja opastaa kummitytärtään oikealle polulle.

Pauli Kallion käsikirjoittama ja Ville Pirisen taiteilema Ornette B. Makkonen tuntee musiikin ja musiikintekijät kuin omat taskunsa; kertomuksissa vilisee nimiä Roy Brownista Justin Timberlakeen. Ainoastaan metallimusiikin räimettä käsikirjoittaja Kallion O.B. Makkonen ei tahdo kärsiä. Tämäkin musiikinhaara tulee kuitenkin mielestäni katettua piirtäjä Pirisen kulmikkaan rokkaavalla piirrostyylillä.

Tekijäkaksikon musiikintäyteiset sarjat ovat ilmestyneet Soundissa vuosina 2002-2005. Osa sarjoista on myös tehnyt ensiesiintymisensä jo Tampere Jazz Happeningin vuotuisessa lehdessä. Ainoastaan albumin nimikkotarina ”Liian paha groove” – joka totisesti on nimensä veroinen – on täysin uusi tuotos.

Mutta eipä tuo haittaa, sillä onhan vain asiaankuuluvaa, että aiemmin eri puolilla ’sinkkuina’ ilmestyneet rainat kootaan lopulta täyspitkäksi albumiksi. Ja täysin vanhan kertaukseksi ei tämäkään läpyskä mene; Kallio ja Pirinen ovat lisänneet jokaisen tarinan loppuun ”kommenttiraidan”, joka tarjoaa lisätietoa teosten taustoista.

Albumin lopusta löytyy aakkosellinen luettelo kaikista tarinoissa nimetyistä henkilöistä (yhteensä 124). Jokaiselle sivulle on ripoteltu myös biisien ja elokuvien nimiä, joista utelias voi ottaa selvää. ”Liian paha groove” toimineekin jonkinlaisena musiikin lyhyenä oppimääränä, josta on hyvä jatkaa opintojaan.