Näsäviisastelua

Strippimuotoinen Mikrokosmos ilmestyi alunperin vuosina 1998-2001 Ylioppilaslehdessä. Nyt pienen tytön maailmankaikkeus on koottu yksien kansien väliin.

Mikrokosmos

Käsikirjoitus: Jenni Janatuinen
Taide: Petteri Tikkanen
Värit & tekstaus: Hans Nissen
Tammi, 2005
48 s, nelivärinen

Mikrokosmosta hallitsee kaikkitietävä pikkutyttö, punapäinen Hilja-Inkeri, ja tämän toveri Pjotr. Yhdessä kaverukset vilistävät pitkin kotia ja katuja tehden oivaltavia havaintoja ja huomautuksia. Tiedonväläysten valossa myös tylsämielisen nuivat aikuiset jäävät sääntöineen ja komentoineen sanattomiksi.

Jenni Janatuisen käsikirjoittama Hilja-Inkeri ammentaa suurimman osan sukkelista sutkautuksistaan perinnetiedosta. Vanhan ajan viisaudet ovatkin hyvin mielenkiintoisia. Tiesittekö esimerkiksi, että ennen vanhaan uskottiin, että jos ihmisen herättää kesken unien, sielu ei ehdikään palata ruumiiseen, vaan jää vainoamaan herättäjää? Kannattanee siis varoa niitä aikaisia aamuherätyksiä…

Petteri Tikkasen kuvittama Mikrokosmos on ammattilaisen taidonnäyte. Pyöreän pehmeä piirrosjälki kuvaa hyvin pienen parivaljakon turvallisentuntuista maailmaa. Myös Hans Nissenin värivalinnat kuljettanevat kunkin lukijan nostalgiamatkalle omaan lapsuuteensa.

Huisin vänkää.