Matka pohjoiseen

Meillä on ollut maalaisromantiikkaa ja -realismia. Jyrki Heikkisen albumi voisi edustaa maaseutusurrealismia.

Jyrki Heikkinen: Punajäkälä
Asema 2005
52 s. ISBN 953-99407-2-6, B5, kovakantinen albumi

Runoilija ja sarjakuvataiteilija Heikkinen on julkaissut outoja unenomaisia sarjojaan useissa pienlehdissä jo 1980-luvulta lähtien. Välillä on ollut taukoakin. Nyt ilmestynyt Punajäkälä on hänen ensimmäinen kokopitkä albuminsa. Vuonna 2001 ilmestyi omakustanteena Aamulla varhain -kokoelma ja 2002 Autuaat.

Punajäkälän päähenkilö Aulis on sairastunut merkilliseen punajäkäläksi kutsuttuun iho- ja limakalvosairauteen. Taudin edetessä muisti ja puhekyky katoaa hiljalleen. Äitinsä pakottamana Aulis lähtee hautakiven suoristusmatkalle Savon seuduilta pohjoiseen Sotkamoon.

Matka tarinan motiivina on klassinen, se tuo mukanaan lineaarista selkeyttä ja yhdistää kertomuksen tapahtumapaikat ja henkilöt. Matka on paitsi elämä, se on kertomus jota ei olisi ilman muistia. Onko vain mentävä eteenpäin ”unhottaen sen mikä takana on”, kohti ”päämäärää”. Jos elämä unohtuu, oletko elänytkään? Tyhjentyvä maaseutu yhdistyy katoavaan muistiin – historiattomuuteen, menneisyyttä ei kunnioiteta.

Heikkinen ei päästä lukijaansa helpolla. Punajäkälä on hänen sarjakuvistaan rakenteeltaan selkeimmästä päästä, mutta ei sekään mitään perinteistä kertovaa tyyliä puhtaimmillaan edusta. Tarina polveilee eteenpäin surrealistisesti, unenomainen tunnelma on loogisuutta tärkeämpää. Kuvat tukevat outouden tunnetta, viiva vääntyy mutkalle vieden perspektiivin mukanaan jonnekin alitajunnan neljänteen ulottuvuuteen. Marc Chagall on tässä lähempänä kuin Dali.

Jos pidät runollis-filosofisen oudosta tunnelmasta ja viipyilevästä kerronnasta, on Punajäkälä sopivaa luettavaa. Jos taas etsit selkeitä tarinoita ja realistista piirrostyyliä, tämä albumi voi tuntua jopa tekotaiteelliselta. Kannattanee silti kokeilla.

Jyrki Heikkinen on palkittu Suomen Salmiakkiyhdistyksen sarjakuvakilpailussa ykkössijalla vuonna 1999 ja Kemin sarjakuvakilpailun strippisarjassa hänen sarjansa sai toisen palkinnon vuonna 1999.

www.asemakustannus.com
http://www.geocities.com/arsnovary/jyrkih.html