Valle ja Palle

Keski-Suomen Sarjakuvaseurassa vaikuttavat Ville Rautiainen ja Antti Arvola ovat julkaisseet albumillisen Vallen ja Pallen seikkailuja.

Ville Rautiainen ja Antti Arvola
Valle ja Palle
Jyväskylä 2019
ISBN 978-952-94-2194-4
B5, 78 s., mv., nelivärikannet

Keskeinen osa suomalaista sarjakuvaa on aina ollut huumorisarjakuva. Useimmiten sitä on julkaistu strippeinä sanomalehdissä, mutta ajoittain pidemmillekin tarinoille on ollut julkaisupaikkoja. Alan klassikko Pahkasika on jälleen kerran uusintajulkaisukierroksella, tällä kertaa remasteroituina lehtinä.

Keski-Suomen Sarjakuvaseurassa vaikuttavat Ville Rautiainen ja Antti Arvola ovat julkaisseet albumillisen Vallen ja Pallen seikkailuja. Päähenkilöt ovat suomalaisen TURPA-poliisiyksikön rohkeita agentteja, jotka möhläilevät seikkailusta toiseen. Poliisikaksikkoa tehtäviin ohjaa johtaja Mäkinen, joka on kovasti sukua Pasilan poliisiaseman Rauno Repomiehelle. Myös Valle ja Palle saavat tutustua johtajansa vaimon alastonkuviin.

Valle ja Palle -albumissa on viisi seikkailua. Ensimmäistä tarinaa Arvola aloitti suunnittelemaan vuonna 2015, ja tämä ”Kömpelö keikka” avaa teoksen. Tekijäesittelyssä Arvola valittelee ensimmäisen tarinan kömpelöä ulkoasua, mutta ero myöhempiin piirroksiin ei ole merkittävän suuri. Toki piirtäjä on kehittynyt niiden yli kolmen vuoden aikana, jona teoksen tarinat on tehty, mutta lukijan silmään muutokset eivät hyppää.

Agenteista ja poliiseista on väännetty huumoria pitkät ajat. Tähän genreen on vuosien mittaan syntyneet omat rakenteensa, joita käsikirjoittaja Rautiainen hyödyntää runsaasti. Vanhat kaavat toimivat hyvin, ja nostattavat hymyä edelleen. Sen sijaan vanhasta laulusta tehty sarjakuvasovitus ”Kuinka saisin rikki kookospähkinän…” tuntuu kuluneelta, vaikka siihen on yritetty uutta näkökulmaa kehittää.

Vallen ja Pallen seikkailut ovat mukava pläjäys huumorisarjakuvien ystäville. Tutuin ja turvallisin keinoin poliisiagentit koheltavat kohtauksesta toiseen.

Valle ja Palle Kvaakissa