Kati Kovácsille WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto

Kati Kovács. Kuva: WSOY.

Sarjakuvataiteilija Kati Kovács on saanut vuoden 2020 Werner Söderström Osakeyhtiön kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon. Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa ja niitä jaetaan vuosittain tunnustukseksi merkittävästä tuotannosta tai elämäntyöstä.

Palkinnon perustelut kuuluvat seuraavasti:

Kati Kovács tunnetaan kuvia kumartelemattomana graafisena kertojana, joka on käsitellyt 15 sarjakuvateoksessaan monipuolisesti elämän groteskejakin puolia, sukupuolten välisiä valtasuhteita ja ihmisten raadollisuutta. Italiassa jo yli 30 vuotta asuneena Kovácsilla on ainutlaatuinen ulkopuolisen tarkkailijan näkökulma kotimaahansa Suomeen, ja hän onkin kuvannut taitavasti myös kulttuurieroja esimerkiksi viimeisimmässä teoksessaan Quo vadis, Katalin?

Kovács on intohimoinen niin kuvan kuin kielen saralla. Suomenkieleen hän suhtautuu ilkikurisesti, mutta kunnioittavasti, ja pystyy kahden kielen ja kulttuurin välillä eläneenä ammentamaan sen joustavuudesta uusia ulottuvuuksia teoksiinsa. Kovácsin työ on ollut uraauurtavaa suomalaiselle sarjakuvalle ja sen arvostuksen kohoamiselle.

Kovácsin lisäksi palkinnon saivat kirjailijat Anna Kortelainen, Roope Lipasti ja Miki Liukkonen. Palkinnot jaetaan vuosittain Werner Söderströmin syntymäpäivänä.

WSOY:n kirjallisuussäätiön tiedote.

Kvaakissa on keskusteltu Kovácsin sarjakuvista.