Quino kuollut 88-vuotiaana

Joaquín Salvador Lavado Tejón, paremmin pseudonyymilla Quino tunnettu argentiinalainen sarjakuvantekijä on kuollut. Suru-uutisen kertoi twitterissä Quinon asiainhoitaja Daniel Divinsky.

Joaquín Salvador Lavado syntyi Argentiinan Mendozassa vuonna 1932. Jo lapsena hänet tunnettiin Quinona erotuksena samannimisestä kuvittajasedästään. Parhaiten hänet muistetaan Mafaldasta, jota julkaistiin alkujaan sanomalehdissä vuosina 1964-1973. Mafaldaa on julkaistu suomeksi kolmeen otteeseen, ensimmäisenä asialla oli Sanoma Oy 1971-1972.

Quinon sarjakuvaura alkoi 17-vuotiaana, vajaat vuosi isän kuoleman jälkeen. Opinnot jäivät ja aikuistuva Quino keskittyi sarjakuvaan. Vuonna 1954 niitä ilmestyi säännöllisesti useammissa lehdissä.

Mafalda syntyi 1963 osana sähkötarvikeliikkeelle tehtyä mainoskampanjaa. Sitä ei koskaan toteutettu, mutta hahmo alkoi elää omaa elämäänsä. Yhdeksän vuotta ilmestynyt strippisarjakuva on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen sarjakuvamaailmaan. Vuonna 1976 Mafalda oli Yhdistyneiden Kansakuntien lastenoikeuksien puolestapuhuja.

Argentiinan 1970- ja 1980-lukujen poliittisten turbulenttien ajan Quino eli maanpaossa Euroopassa. Vuodesta 1982 argentiinalainen sanomalehti Clarín on julkaissut Quinon sarjakuvia. Quino kuoli synnyinkaupungissaan.

Kvaak ottaa osaa Argentiinan ja muun maailman hyvien ihmisten suruun.

Kvaakissa on keskusteltu Mafaldasta ja Quinosta