Blueberryn kauhua Kansasissa

Blueberryn nuoruus 5: Terroria Kansasissa
Charlier & Wilson

Kustannus oy Jalava 2005
Suomennos: Juhani Tolvanen
Tekstaus: Mikko Huusko
ISBN: 951-887-341-0
48 s., 4-väri.

Jean Michel Charlieria on verrattu tarinankertojana toiseen suuruuteen René Goscinnyyn: ”Charlier on realistiselle sarjakuvalle sitä, mitä Goscinny oli huumorisarjakuvalle.” Yllättävän paljon muitakin yhtymäkohtia heidän urallaan on. Charlier aloitti kuvittajana, mutta pian siirtyi kirjoituspuolelle ja yhdessä Goscinnyn kanssa he työskentelivät monissa eurooppalaisissa sarjakuvan merkkipaaluissa, kuten Pistolin ja Pilote –lehdessä ja aloittivat yhdessä Édifrance-toimiston.

Vuonna 1963 alkoi varsinainen Blueberry-sarjakuva ja pari vuosikymmentä myöhemmin eli vuonna 1985 sarja Blueberryn nuoruus, jota jatkumoa tämäkin albumi edustaa. Piirtäjä Colin Wilson astui Giraudin suuriin kenkiin 1984, kun häntä pyydettiin jatkamaan Blueberryn nuoruus-sarjaa. Wilson on syntyjään Uusi-Seelantilainen ja on tullut kuuluisaksi Blueberryn ohella myös 2000 AD –lehden kautta piirtäen mm. Rogue Trooperia ja Judge Dreddiä.

Kauhua Kansasissa on Blueberryn nuoruus –sarjan viides osa, ainakin Jalavan laskujen mukaan. Edellisessä albumissa, Missourin demonit, alkoi tarina, joka kertoo USA:n sisällisodasta ja ennen kaikkea vapaajoukoista, jotka iskivät lannistumatta vihollisen puolelle häviten saman tien teille tietymättömille. Blueberry sai tehtäväkseen etsiä nämä joukot ja lähteä etsimään vapaajoukkolaisten piilopaikka. Blueberry ei olisi Blueberry ellei matkalle osuisi muutama konstikas mutka ja täydellinen suunnanmuutos.

Charlierille tyypillisesti juoni liikkuu uskottavuuden rajoilla, kuitenkin jaksaen kiehtoa ja hämmästyttää. Wilsonin piirtojälki on ohutta, tarkkaa ja kuvakulmat vaihtelevia. Tarinankerronta tiputtelee mukaan faktoja ja sekoittaa siihen sopivasti fiktiota. Tuloksena on historiallisesti oikeantuntuinen seikkailusarjakuva, joka kestää muutamankin lukukerran. Erityismainintana mainittakoon tekstauksen elävä tyyli, joka jäljittelee alkuperäisteosta ansiokkaasti.

Suomen länkkäriseuran sivuilta löytyy Blueberryn bibliografia, josta selviää mm. aikaisemmin Suomessa ilmestyneet Blueberryt.