Jänis, koiria ja Lumiukkomies

Fantasiaa, vinoa huumoria ja supersankariparodiaa tarjoaa neljän tekijän pienkustanne MKKPictures.
Monipuolinen keitos on yhtaikaa hämmentävä ja odotetun perinteinen. Kyseessä lienee uraansa aloittelevien tekijöiden ensimmäiset sarjakuvakokeilut. Lehden aineksina toimivat melko perinteinen örkkifantasia, supersankariparodia ja ronskin rujolla otteella riipustettu sekoileva huumori.

Kansi: Johannes Mäkinen
Kansi: Johannes Mäkinen

MKKPictures 1/2005
Julk. MKKEntertainment
Monistettu A5 – 40 s.
ISBN 952-91-8992-3

Lehden avaa pitkän fantasiatarinan War of the Wars aloitusjakso. Riku Pepposen kirjoittama ja Johannes Mäkisen piirtämä sarja ei oikein pääse vielä muutaman sivunsa aikana vauhtiin. Jostain syystä sarja on lehden ainoa englannin kielellä julkaistu tarina. Rujot örkit suunnittelevat alkujaksossa sotaa, ja lohikäärmeet on tietenkin saatava mukaan toimintaan, mutta se jää seuraavaan jaksoon.

Lohikäärmeitä! Mäkinen/Pepponen
Lohikäärmeitä! Mäkinen/Pepponen

Kuvituksessa on yritystä, vaikka jälki onkin tavattoman raskasta ja staattista. Kuvakulmien, perspektiivin ja sommittelun hallinta ei ole vielä ihan hanskassa. Puhekuplien latominen parhaiten otsikointiin sopivalla fontilla ei näytä kovin hyvältä.

Jänes the Brunuksen anti-seikkailuja on lehdessä parikin. Jänes vs. Death Moose toi liiankin hyvin mieleen Andy Rileyn hullunhupaisan Pupujen itsemurhakirjan. Toisessa Jänes-jutussa yhdistetään Teletapit ja Alienit. Ihan hyvät ideat olisivat voineet vaatia pikkuisen huolellisemman toteutuksen, vaikka toisaalta tämän tapainen rento huumori ei ihan liian siistiä piirrostyötä kaipaakaan.

Fasistikoirat ja Osama
Fasistikoirat ja Osama

Jukka Aaltosen Fasistikoirissa esiintyvät mainittujen koirien ohella G. W. Bush, O. B. Laden ja joitakin ”rättipääterroristeja”. Sarja hajoaa hetimiten sirpaleiksi, eikä rujon köpö piirrosjälki auta. Ilmeisesti lukija saa itse päättää mitä lopulta tapahtui. Välillä puhutaan saksaakin. Onkohan näissä koirissa päätä tai häntää.

Johannes Mäkisen Lumiukkomies on aika moneen otteeseen nähtyä supersankariparodiaa. Juttu keskittyy aika yleisiin supersankarikonventioiden käsittelyihin eikä mene pintatasoa syvemmälle.

Lumiukkomies
Lumiukkomies

Tässäkin on käytetty puhekuplissa aika huonoja konefontteja, joita on ikävä lukea. Kokonaisuutena kuitenkin ehkä lehden parasta puolta.

Tekijäesittelyt ovat aina kiinnostavia, mutta hieman luettavampi typografia olisi ollut enemmän kuin toivottavaa. Nyt pikkuruista hankalaa tekstityyppiä on pikkuisen vaikea hahmottaa harmaalta pohjalta.

Lehteen voi tutustua: www.mkkpictures.tk

Aiheesta on keskusteltu Kvaakissa:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3705.from1121861622#top