Lassi ja Leevi -originaalit museoon

Bill Watterson on luovuttanut käytännöllisesti katsoen koko Lassi ja Leevi -tuotantonsa originaalit ”pitkäaikaislainaan” Ohio State University -yliopiston Cartoon Research Library -sarjakuvatutkimuskirjastoon. Asiasta kerrotaan Lassia ja Leeviä levittäneen Universal Press Syndicaten nettisivuilla: http://www.amuniversal.com/ups/newsrelease/?view=207

Tämä näyttäisi tarkoittavan, että kyseiset originaalit ovat sitten Ohiossa valvotuissa olosuhteissa sarjakuvaharrastajien pengottavissa. Cartoon Research Libraryn ilmoituksen mukaan kyseinen materiaali tulee olemaan saatavilla tutkimuskäyttöön samojen sääntöjen ja rajoitusten puitteissa, kuin kirjaston muutkin erityiskokoelmat.

Wattersonin ei arvella koskaan luovuttaneet keräilijöille ym. tahoille kuin kymmenisen Lassi ja Leevi -originaalia, joten se tarkoittanee, että OSU:uun siirtyvä kokoelma on liki täysin rikkomaton.

Cartoon Research Library on melkoinen sarjakuva-alan Fort Knox, sillä siellä on jo ennestään säilytyksessä jälkeen jääneitä papereita mm. Walt Kellyltä ja Milton Caniffilta. Kuulemma myös Jeff Smith on suunnitellut luovuttavansa sinne kaikki Luupäät-originaalinsa. (Kirjasto sijaitsee Smithin kotikaupungissa Columbuksessa ja hän on myös OSU:n entinen oppilas. Luupäät sai alkunsa yliopiston sanomalehden strippi-sarjana).

Säilytystilojen ja kokoelmien lisäksi Cartoon Research Library järjestää näyttelyitä ja kaikenlaisia tapahtumia, sekä lisäksi joka kolmas vuosi suuremman parin päivän festivaalin/seminaarin, viimeksi viime syksynä. Vuoden 2001 festivaalin yhteydessä järjestettiin Lassi ja Leevi -sunnuntaisarjojen näyttely, jonka katalooki on julkaistu kirjana meillä Suomessakin. (Lassi ja Leevi: sunnuntaisarjat 1985-1995).

Vuoden 1989 festivaaleilla Bill Watterson teki yhden ainoista julkisista esiintymisistään. Hän piti kiivaan puheen sanomalehtisarjakuvien tilasta. (Puheen transkripti: http://ignatz.brinkster.net/cheapening.html). Tapahtumassa läsnä olleet kuvasivat Wattersonia ”hermostuneeksi”, mutta ”kahden kesken mukavaksi”.

Puheen aluksi syndikaatin edustaja ilmoitti, että herra Wattersonilta ei saa pyytää nimikirjoituksia, eikä häntä saa ”kuvata tai nauhoittaa”. Wattersonin jälkeen puheenvuoron sai irvileukaisempi pilapiirtäjä Arnold Roth, joka ilmoitti: ”Haluan myös omasta puolestani toistaa herra Wattersonin suhteen annetut varoitukset. Lisäksi haluaisin vielä pyytää läsnäolijoita parhaan kykynsä mukaan unohtamaan, miltä minä näytän”.

Lisätietoja Cartoon Research Librarystä:

http://cartoons.osu.edu