Comanche aloittaa komeasti

Comanche: Red Dust

Hermann Huppen eli sinulle vain Hermann

Comanchen piirtäjä Hermann Huppen, joka käyttää sarjakuvissa vain etunimeään, on yksi Belgian tunnetuimmista sarjakuvapiirtäjistä. Alunperin hän luki itsensä sisustussuunnittelijaksi, mutta hänen sukulaisensa Philippe Vandooren (tuleva Spirou-lehden päätoimittaja) suostutteli hänet sarjakuvien pariin. Pian Hermann liittyikin Michel Gregin studioon ja aisaparinsa Gregin kanssa he aloittivat vuonna 1966 Tintin-lehdessä tekemällä seikkailusarjakuvaa Bernard Prince. Vuonna 1969 oli lännensarjakuvan Comanchen vuoro. Myöhemmistä Hermannin töistä muistetaan mm. Suomessakin ilmestynyt Jeremiah.

Ensimmäinen kymmenestä?

Kaiken kaikkiaan sarja sisältää 10 osaa, joista Red Dust on ensimmäinen. Alunperin Belgiassa albumi on julkaistu vuonna 1972. Suomessa Comanchea on nähty aikaisemmin Zoom-lehdessä. Jalava tekee kulttuuriteon, kun tuo sarjan uudenkin sukupolven ihmeteltäväksi.

Red Dust

Tarina alkaa salaperäisen muukalaisen ilmestyessä tienviereen kävelemään ilman hevosta, pelkkä satula mukanaan. Värikkäiden vaiheiden jälkeen mies, nimeltään Red Dust, paljastuu pistoolisankariksi ja päätyy läheiselle Comanchen tilalle töihin auttamaan vaikeuksissa olevaa maatilaa. Paljastamatta juonesta sen enempää, se on aika suoraviivainen ja paikoin sortuu ns. lännen kliseisiin.

Hienot kuvakulma, loistava kuvakerronta ja autenttisenoloinen ajankuva antavat sarjalle kuitenkin hienon tunnelman ja albumin jaksaa lukea pariin kertaan samalta istumalta. Toisella lukukerralla jäin ihmettelemään tapaa piirtää ihmisten naamoja, mutta se ei pysty pilaamaan kokonaiskokemusta. Kouluarvosanana antaisin albumille 8½ ja Jalavalle sen julkaisemisesta 10-. Tai ehkä kuitenkin 9½. Jalavan albumi on julkaistu laadukkaalle paperille ja albumin väritys hivelee silmää, eikä siitä mitään vikaa löydy, mutta aina pitää jättää petraamisen varaa seuraaviin albumeihin. Jotenkin tuntuu, että tämä sarja ei saa jäädä tähän, pelkästään suomalaisen sarjakuvafanin takia.

Comanche: Red Dust
Hermann & Greg
Kustannus Oy Jalava 2005
ISBN: 951-887-343-7
46 s., 4-väri.

4 vastausta artikkeliin “Comanche aloittaa komeasti”

 1. Onhan Comanchea ilmestynyt 15 albumia, mutta 10 on tosiaan Hermannin piirtämiä.

  Hermann lopetti sarjan piirtämisen vuonna 1982 siirtyäkseen tekemään kokonaan omaa Jeremiahiaan.

  Greg päätti herättää sarjan henkiin vuonna 1990 jolloin piirtäjäksi tuli Michel Rouge.

  Greg on nyttemmin kuollut, joten jatkosta ei ole tietoa.

 2. Oikeassa olet, Joe. Käytin ehkä hieman huonoja sanamuotoja, mutta antaa nyt olla. Kaikki voivat kuitenkin lukea tuon oikaisusi ja kunnia menee sille kelle kunnia kuuluu. 😉

 3. Hyvä arvostelu. Siis sen takia, että olisin kirjoittanut täsmälleen noin, jos vain olisin osannut.

  Tämä albumi ei ole ilmeisesti ollenkaan iskenyt kvaakkilaisiin. Ainakaan ei ole kuulunut minkäänlaista kommentointia.

  Harmi.

Kommentit on suljettu.