Ankkalinnan Pamaus

Ankkalinnan pamaus on lehti ankisteille ja barksisteille. Se on tehty tarkasti mutta rakkaudella aiheeseen.

  • Ankkalinnapamaus no 15.
  • julkaisija Ankistit ry
  • päätoimittaja Timo Ronkainen
  • hinta 3 euroa
  • 44 sivua

Oletko joskus ihmetellyt, miksi Aku Ankan taskukirjassa no 12 julkaistussa Köyhän ankan tarinassa Roope viettää hurjia nuoruusvuosiaan salakuljettamalla oopiumia? En tiennyt minäkään että kyseinen tarina perustui ranskalaiskirjailija Octave Feuilletin romaaniin Le roman d’un jeune homme pauvre, joka julkaistiin suomeksi vuonna 1880 nimellä Jalon nuorukaisen elämänvaiheet: näytelmä videssä näytöksessä, jaettuna seitsemään kuvaelmaan. Tänä päivänäkään en sitä tietäisi, ellen olisi lukenut siitä Ankkalinnan Pamauksen suuresta kirjallisuusnumerosta.

Yllättäen moni taskukirjojen Ankkatarina perustuu klassikkoromaaniin, joita harva on suomeksi lukenut, koska kaikkia kyseisiä kirjoja ei ole välttämättä edes suomennettu. Timo Ronkaisen kirjoittaman kirjallisuusartikkelin lisäksi Pamaus listaa klassikoiden esiintymiset AA:n taskukirjoissa, ja paneutuu myös Barksin kirjallisuuslainoihin. Sauli Pesosen artikkelissa Pinocchion elokuvaa verrataan alkuteokseen. Pesosen toisessa elokuva-artikkelissa puolestaan käsitellään Disneyn näytelmä- ja animaatiotekniikkaa yhdistelleitä Maija Poppasta ja Hokkuspokkus taikaluudalla -elokuvia.

Antti Peltola puolestaan kertoo Akua Ankka -lehden mukana tulleista liitteistä Päänvaivaa keräilijöille -artikkelisarjan kolmannessa osassa.

Lisäksi Pamauksessa esitellään klassikoita ja arvostellaan uutuuksia sekä uutisoidaan Disney-maailman tapahtumia. Uutisoimassa ja arvostelemassa ovat Ronkaisen lisäksi Jukka Laine ja Vesa Kataisto. Toivottavasti uutis-osiossa ei ole joka kerta yhtä paljon kuolinilmoituksia, Disney-sarjakuvantekijät tuntuvat olevan kovasti vähenemään päin.

Yhteystiedot: www.perunamaa.net/ankistit

timoro@hotmail.com