72 Hyllymetriä sarjakuvaa saa uuden kodin

Suomen Sarjakuvaseura ry:n omistama sarjakuvakirjasto muuttaa jälleen. Helsingin Yliopiston opiskelijakirjastosta, Kauppakeskus Kaisan kellarista, tuli sarjakuvakirjastolle tänä vuonna lähtöpassit tilanpuutteen vuoksi.

Ensimmäiset parikymmentä vuotta sekä seuran kirjasto, toimitilat, että varasto sijaitsivat Helsingin Käpylässä. Kokoelman ylläpito kävi sen kasvaessa seuran aktiiveille kuitenkin liian raskaammaksi. Haluttiin myös, että yleisö saa näitä, osin harvinaisiakin, sarjakuvia helpommin nähtäväkseen. Kokoelmaa on sen jälkeen hallinnoinut mm. Kaapelin kirjasto ja sitä on jouduttu muuttamaan useita kertoja.

Yhdistyksen valtuuttamana informaatikko Tanja Rasila valtuutettiin etsimään kokoelmille uutta sijoituspaikkaa. Sellainen löytyi Taideteollisen korkeakoulun uudesta kirjastosta Arabialta. Rasila kertoo, että kaikki parisataa muuttolaatikkoa on tarkoitus siirtää Aralikseen vielä kuluvan kuun aikana.

Kyseessä on kaiken kaikkiaan varsin mittava operaatio, jota OPM tukee apurahalla. Muuton yhteydessä kirjoihin liimataan turvatarrat ja Helka -tietokantaan luetteloidut tiedot siirretään taidekirjastojen tietokantaan ARSCAan. Kokoelmaa hoitamaan palkataan informaatikkoharjottelija, jonka tehtävänä on mm. luetteloida kokoelma. Vanhimmat sarjakuvat ja arvokkaimmat yksittäiskappaleet pidetään Taikissakin lukkojen takana. Suurin osa kokoelmasta palvelee kuitenkin yleisöä käsikirjastona, johon voi tutustua paikan päällä.

Rasila pitää yhtenä kokoelman arvokkaimpana osana omakustanteita (noin 3 hyllymetriä), koska samassa laajuudessa niitä ei ole tiettävästi kerätty talteen missään muualla. Tietokirjoja ja suomenkielisiä julkaisuja on suunnilleen tuhat nidettä. Kirjastossa ovat hyvin edustettuina myös ruotsin-, ranskan-, ja italiankieliset sarjakuvat. Kokoelman kartuttaminen on nykyään lähinnä kotimaisten kustantajien tekemien lahjoitusten varassa.