Afrikan matami ja mimmi

Madam & Eve – sanomalehtisarjan päähenkilöt ovat eronnut lähiörouva Gwen Anderson ja hänen sisukas kotiapulaisensa Eve Sisulu. Sarja ilmestyy kaikissa Etelä-Afrikan suurimmissa sanomalehdissä ja sillä on päivittäin 3 – 4 miljoonaa lukijaa. Valkoisen rouvan ja mustan sisäkön yhteiselo on tahtojen taistelua, ennakkoluulojen ja rasististen mielikuvien ympäripyörittämistä reipasotteisen ironisen huumorin voimin.

1980-luvun lopussa Harry Dugmore ja Rico Schacherl julkaisivat Laughing Stock -lehteä. Se oli eteläafrikkalainen versio MADista. Yliopisto- ja ammattiliittomies Dugmore sekä arkkitehtuuri-opiskelija ja graafikko Schacherl olivat satiirisen huumorin pioneereja Etelä-Afrikassa. Lehti ei kerännyt tarpeeksi lukijoita ja se ehti ilmestyä vain vuoden ajan. Onneksi tekijätiimiin oli ennättänyt liittyä Stephen Francis.

Etelä-Afrikan tilanteen kuvailu sai Ricon hetkeksi vakavoitumaan
Etelä-Afrikan tilanteen kuvailu sai Ricon hetkeksi vakavoitumaan

Amerikkalainen Francis tapasi tulevan, etelä-afrikkalaisen vaimonsa New Yorkissa. Vuonna 1988 pariskunta saapui Etelä-Afrikkaan tutustuttamaan Stepheniä paikalliseen kulttuuriin ja vaimon sukuun.

Vierailu pitkittyi ja pitkittyi, kunnes Francis päättti jäädä pysyvästi maahan. Hänen anoppinsa ja tämän sisäkön välinen erittäin temperamenttinen emäntä-palvelijasuhde huvitti suuresti Francisia. Laughing Stockin lakattua ilmestymästä Rico, Harry ja Stephen jatkoivat huumorinsa levittämistä muilla ilmaisukeinoilla. He tekivät erilaisia tervehdyskortteja sekä mm. kirjan 101 Uses for a Dead Yuppie.

Kulttuurit kohtaavat kirskuen.
Kulttuurit kohtaavat kirskuen.

”Halusimme luoda ajan henkeen sopivan poliittisen strippisarjan, jotakin Doonesburyn tapaista. Projekti sai vauhtia kun otsake ”Madam & Eve” putkahti ilmoille aivan kuin tyhjästä. Vuonna 1992 sarja alkoi ilmestyä vasemmistoliberaalissa Mail & Guardianissa, jonka levikki oli noin 30.000 kappaletta. Puoli vuotta myöhemmin sarja syndikoitiin. Tällä hetkellä Madam & Eve ilmestyy jokaisessa Etelä-Afrikan suuressa sanomalehdessä”, Schacherl muistelee.

”Hahmot ovat 13 vuoden ja noin 5000 stripin aikana ikonisoituneet, mikä on erittäin hyvä juttu. Lukijapalaute on auttanut meitä kehittelemään Madam & Eveä edelleen. Esimerkiksi Gwenin äiti, vanhakantainen rouva Anderson saapui sarjaan Isosta-Britanniasta. Vierailun piti kestää vain muutaman viikon, mutta lukijoiden vaatimuksesta tämä hiukan alkoholiongelmainen ja ennakkoluuloinen täti jäi pysyvästi sarjaan. Me kehitimme hänelle vielä identtisen kaksoissisaren, joka niin ikään saapui vierailulle sarjaan. Loppujen lopuksi ”väärä” rouva Anderson palasi Englantiin”, Schacherl naureskelee.

Ricon rennompi tuokio rouva Andersonin seurassa.
Ricon rennompi tuokio rouva Andersonin seurassa.

Sarjassa otetaan kursailemattomasti kantaa maan sosiaaliseen ja poliittiseen tilanteeseen kadunmiehen tasolta. Apartheidin poistuminen oli Etelä-Afrikassa yhtä suuri mullistus kuin sosialismin romahdus Euroopassa. Vanhat ongelmat eivät kuitenkaan täysin poistuneet ja uusia syntyi. Esimerkiksi työttömyys on edelleen suurta, ja matalapalkkaista työtä tehdään paljon.

”Gwen ja Eve hyväksikäyttävät toisiaan yhtä paljon. Eve saa kehnoa palkkaa, mutta ei Gwenilläkään ole töitä. Roolit vaihtuvat jatkuvasti. Miehiä sarjassa ei juuri koskaan näy, ainoa vakituisempi mieshahmo on Gwenin poika Eric, joka seurustelee mustaihoisen Lizekan kanssa. Molempien äidit ovat tästä kauhuissaan.

Vieläköhän Nelson Mandela-sukkia myydään Suomessa?
Vieläköhän Nelson Mandela-sukkia myydään Suomessa?

Vapaamielisyyden aalto Etelä-Afrikassa on nyt tasoittunut, ja ajat ovat jälleen tiukkenemassa. Sarjaamme ei silti koskaan ole sensuroitu poliittisista syistä. Kaapelikanava ITV muokkasi Madam & Evestä tilannekomediasarjan, josta kehittyi maan katsotuin sitcom. Se on toteutettu elävillä näyttelijöillä. Animaatioversion teko olisi ollut myös hauskaa, mutta liian hidasta ja kallista toteuttaa”, Schacherl kertoo.

Kulttuurikeskus Caisan galleriassa on esillä Madam & Eve –originaalinäyttely 22. kesäkuuta asti. Näyttelyn on kuratoinut Anna Holopainen, joka on myös toteuttanut näköispatsaita sarjan hahmoista. Caisa sijaitsee Fennia-korttelissa, joka on Rautatieaseman aukion itäpuolella. Parhaiten pääset sinne kiertämällä Vuorikadun puolelle tai Kaisaniemen metroasemalta. Metron liukuportaiden jälkeen käänny oikealle Fennia-käytävään.

Francis – Dugmore – Rico: Madam & Eve. Albumin ovat toimittaneet Jorma Penttinen ja Kai Artes, suomennos on Penttisen.

Sarjan tekijöiden esittely:Madameve

4 vastausta artikkeliin “Afrikan matami ja mimmi”

Kommentit on suljettu.