Suomenruotsalaista sarjakuvaa ON olemassa!

Ensimmäisen suomenruotsalaisen sarjakuvakilpailun tulokset ovat nähtävillä kilpailutöistä kootussa albumissa Smörgåstårta och snaps.

Yleisö voi tutkailla voittajasarjoja ulkona...
Yleisö voi tutkailla voittajasarjoja ulkona…

Kilpailu käynnistyi keskustelusta tehdäänkö Suomessa ruotsinkielistä sarjakuvaa, millaista se on ja löytyykö sille julkaisufoorumeita? Alkuperäisen historiakartoitus- ja antologiasuunnitelman sijaan päätettiin pitää kilpailu, jossa sekä tunnetut että tuntemattomat tekijät saisivat esitellä osaamistaan. Sen järjesti Suomen sarjakuvaseura ry. Tuomaristoon kuuluivat sarjakuvantekijä Bo Haglund, Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimittaja Dan Kronqvist, Luckanin edustaja Frida Westerback ja seuran edustaja, sarjakuvantekijä Kaisa Leka.

Kilpailuun lähetetyt 45 työtä, novellitarinoita ja sarjakuvastrippejä osoittautuivat raadin mukaan korkeatasoisiksi ja aiheiltaan monipuolisiksi. Tyylit vaihtelevat, mukaan mahtui niin mangaa kuin perinteistä eurosarjakuvaakin.

..ja yhtä tiiviisti sisällä.
..ja yhtä tiiviisti sisällä.

Kaksi työtä palkittiin 500 eurolla ja kolme 200 eurolla. Lisäksi neljä sarjakuvaa sai kunniamainnan. Palkituista ja kunniamainituista töistä on koottu albumi Smörgåstårta och snaps (Voileipäkakkua ja snapsia, Finlands serieförening rf. 2005).

Jaetulle ensimmäiselle sijalle tuli tiukan keskustelun jälkeen Sebastian Nybergin sarja Det hårda livet efter döden, joka sekä aiheensa että toteutuksensa puolesta muistuttaa Max ”Pixy” Anderssonin sarjakuvia, ollen kuitenkin hieman kepeämpi burberry-vaatekeskusteluineen ja Jeesuspandoineen. (www.pandapropaganda.com) Anna-Karin Brunnsbergin valokuvia ja piirrosta yhdistelevä strippisarja käsittelee nuorten naisten elämää kepeän satiirisesti. Molemmat ensipalkinnon saajat ovat helsinkiläisiä. Nyberg on ehtinyt aiemmin tehdä albumin Feta Blås (2005), kun taas Brunnsbergin sarjoja nähdään nyt ensi kertaa julkaistuina. Vantaalaisen Anna Härmälän työ Pojken och dockan on voimakkaan graafinen, jännittävä rakkaustarina mallinuken muodonmuutoksesta. Härmälän sarjoja on julkaistu aiemmin suomenkielisinä Sarjis 2004-albumissa sekä Koululainen-lehdessä.

Anna-Karin Brunnsberg nouti kunniakirjan ja ensimmäisen palkinnon tuomaristolta.
Anna-Karin Brunnsberg nouti kunniakirjan ja ensimmäisen palkinnon tuomaristolta.
Voittoja ja kunniaa: Anna-Karin Brunnsberg, Sebastian Nyberg, Anna Härmälä, Susanna Karjalainen, Madeleine Rehn, Filippa Rosenberg, Markus Åström.
Voittoja ja kunniaa: Anna-Karin Brunnsberg, Sebastian Nyberg, Anna Härmälä, Susanna Karjalainen, Madeleine Rehn, Filippa Rosenberg, Markus Åström.

Toistaiseksi tunnetuin tekijä palkituista on helsinkiläinen Mikael Lehtelä, jonka vinkeän pelkistettyjä huumorisarjoja on julkaistu aiemmin mm. Studentbladetissa, Ilta-Sanomissa, Dodgerissa, Ny Tidissä ja Hufvudstadsbladetin liitteessä.Lisäksi Lehtelä on tehnyt kuvituksia Etelä-Suomen Sanomiin ja Helsingin henkeen. Niin ikään helsinkiläisen Markus Åströmin surrealistisia villin lännen strippejä on nähty mm. Johnny Knigassa ja Ny Tidissä. Kunniamaininnan saivat Susanna Karjalainen, Milla Nybondas, Madeleine Rehn ja Filippa Rosenberg.

Näytteitä palkituista töistä on nähtävissä Luckanin (Simonkadun ja Forumin kulma, Helsinki) ikkunoissa, sisäpuolelle on koottu otos muista kilpailuun osallistuneista sarjakuvista.

Kuvat: Vesa Kataisto

http://www.luckan.fi

Yksi vastaus artikkeliin “Suomenruotsalaista sarjakuvaa ON olemassa!”

Kommentit on suljettu.