Kemi palkitsi jälleen kävijänsä

Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun novellisarjan voiton vei Loka Kanarp sarjallaan Sista Tåget / Viimeinen juna. Toiseksi sijoittui Kemissä aiemminkin menestynyt Li Österberg sarjallaan Neutrum / Neutri. Kolmannelle paikalle ensimmäisenä suomalaisena sijoittui Mika Lietzen sarjalla Josefine. Nopeasti luettuina Kanarpin ja Österbergin sarjat osoittavat, että Jaime Hernandezin osuutta Love & Rockets-lehdessä on tutkailtu tarkkaan. Lietzenin sarja on arkirealistinen historiallinen kuvaus vuoden 1933 Turusta.

Voittajien hymyä. Kouvalaisella ja Hagelbergillä Lempi-patsaat plakkarissa.
Voittajien hymyä. Kouvalaisella ja Hagelbergillä Lempi-patsaat plakkarissa.
Virallisempaa ohjelmaa. Asema (kuvassa vas. Ville Ranta) julkisti Jyrki Heikkisen teoksen Punajäkälä.
Virallisempaa ohjelmaa. Asema (kuvassa vas. Ville Ranta) julkisti Jyrki Heikkisen teoksen Punajäkälä.

Strippisarjassa voittajiksi tulivat Ina Kallis ja Jarno Latva-Nikkola sarjalla Aurinko-Juhani, toiselle sijalle pääsi Petri Hanninin Epäilyttävät pojat, ja kolmanneksi tuli Frida Eriksson-Edwards sarjalla Fenix.
”Osallistujien määrä on vakiintunut noin kolmeen sataan, ja sarjojen tekninen taso on koko ajan noussut ja kehittynyt ammattilaismaisemmaksi. Paljon hyviä, aivan julkaisukelpoisia sarjoja jäi jälleen kilpailu-albumin (Viimeinen juna, Kemin sarjakuvakeskus 2005) ulkopuolelle. Osallistujista peräti 43 prosenttia oli naisia, kun Kemin sarjakuvakilpailujen alkuvaiheessa parikymmentä vuotta sitten naisten osuus oli alle viisi prosenttia”, esitteli festivaalijohtaja Heikki Porkola kilpailun tuloksia. Raatiin kuuluivat tänä vuonna toimittajat Fredrik Strömberg ja Espen Jörgensen Ruotsista, sarjakuvantekijä Terhi Ekebom ja Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Ilpo Koskela.

Menestyneet strippaajat: Ina Kallis, Jarno Latva-Nikkola, Petri Hannini ja Frida Eriksson Edwards.
Menestyneet strippaajat: Ina Kallis, Jarno Latva-Nikkola, Petri Hannini ja Frida Eriksson Edwards.
Yleisö katseli silmät kiiluen sarjakuvakisojen voittajia.
Yleisö katseli silmät kiiluen sarjakuvakisojen voittajia.

Ensimmäinen palkinto eli Grand Prix oli suuruudeltaan 1.700 euroa, strippisarjassa 700 euroa.

Halvalla meni. Tintti-suurennoksia sai parilla eurolla ja edullisemminkin, meklari Koskelan mielipiteestä riippuen.
Halvalla meni. Tintti-suurennoksia sai parilla eurolla ja edullisemminkin, meklari Koskelan mielipiteestä riippuen.

Kilpailualbumin ohella julkistettiin myös sarjakuva-aiheisen sävellys- ja sanoituskilpailun parhaista kappaleista koostettu CD-EP. Ensimmäistä palkintoa ei jaettu, kolmannelle sijalle tuli Matti Ohinmaan säveltämä ja sanoittama Viivi ja Wagner-tango sekä toiselle Lauri Wuolion kappale Matti Hagelbergin yksinkertainen viisaus: ”Kunpa voisin rakastua kuin Matti Hagelberg…” Viivi ja Wagner-tietäjyyden kuittasi suvereenisti Lauri Vähä. Sprinttistripppi-kisan voitti Petteri Tikkanen, joka käsitteli aihetta ”Lempi ja Wagner” ammattimaisen sarjakuvantekijän näkökulmasta, perustaen näkemyksensä keskusteluihin Jope Pitkäsen kanssa sekä Juba Tuomolan tuotantoon perehtymisen kautta. Toiseksi tuli Jarno Latva-Nikkola jacovittimaisella tulkinnallaan, ja kolmanneksi sijoittui Kvaakista tuttu Pjr tyylilleen uskollisella stripillä. Lempi Grand Prixin sai omakseen Matti Hagelberg ja ”Lehti-Lempin” kuljetti Kuopioon itse Juha Kouvalainen, joka välittää runsaat kiitoksensa kaikille Kvaak.fi:n kehittämiseen osallistuville.

Sarjakuvantekijät ry:n edustaja Vesa Ilmaranta piti Heikki Porkolalle puheen Vuoden sarjakuvateon 2004 johdosta.
Sarjakuvantekijät ry:n edustaja Vesa Ilmaranta piti Heikki Porkolalle puheen Vuoden sarjakuvateon 2004 johdosta.
Novellisarjavoittajat. Loka Kanarp, Li Österberg ja Mika Lietzen.
Novellisarjavoittajat. Loka Kanarp, Li Österberg ja Mika Lietzen.

Ensi vuonna Kemissä on jälleen ankkamainen meininki, luvassa on massiivinen Aku Ankka -näyttely. Optimistisen pessimistisessä päätöspuheessaan Vuoden sarjakuvateosta 2004 palkittu sarjakuvaneuvos Heikki Porkola ilmoitti, että Kemin Sarjakuvafestivaali 2006 tullaan järjestämään. Tosin heti perään Porkola totesi päättävänsä vasta parin kuukauden kuluttua, miten ja missä roolissa hän itse tulee osallistumaan tapahtumaan. Kuvat Vesa Kataisto.

Kemin sarjakuvakeskus

Sarjakuvantekijät ry.

5 vastausta artikkeliin “Kemi palkitsi jälleen kävijänsä”

  1. Aika hämärä tämä Kemi 2005 albumin julkaiseminen? Ei löydy tilattavaksi edes tuolta noiden omilta sivuilta, saati sitten mistään kirjakaupoista? (nettisivujen perusteella)

Kommentit on suljettu.