Bilalilta uusi albumi

Enki Bilalilta on tänä kesänä ilmestynyt odotettu uusi albumi viiden vuoden tauon jälkeen. 32 Decembre on jonkinlaista jatkoa edelliselle Hirviön uni -albumille (Le Sommeil du monstre).

Tämänkin teoksen päähenkilöinä on kolme Jugoslavian sodan orpoa Nike Hatzfeld, Amir Fazlagic ja Leyla Mirkovic. Tarinaan on syöpynyt vaikutteita syyskuun 11. päivän tapahtumista USA:ssa, itse asiassa kirja oli vielä kesken kun terroristit iskivät WTC:n torneihin ja Bilal muutti tarinaa kutoen mukaan viitauksia tähän tapahtumaan.

Bilal jatkaa harmaan ja likaisenpunaisissa tunnelmissa, albumin tekoon hän on käyttänyt uutuutena avukseen myös jonkin verran tietokonetta. Kuvat ovat edelleen kuitenkin pääosin käsin maalattuja. Albumin ilmestyminen oli Ranskassa tapaus ja mm. Liberation-lehti haastatteli sarjakuvan supertähteä albumin ilmestymisen aikaan 10.6. Kirjan myynti on ollut odotetun ennätyksellistä, 500 000 raja mennee rikki.

Työlään albumin lisäksi Bilalilta tulee 2004 ensi-iltaan hänen kolmas elokuvansa Trilogy, joka pohjautuu hänen omaan ns. Nikopol-trilogiaansa, kolmeen suomeksikin julkaistuun albumiin (Jumalaton näytelmä, Unien vankila ja Kylmä päiväntasaaja). Edelliset elokuvat Bunker Palace Hotel (1989) ja Tykho Moon (1997) eivät olleet arvostelu- tai yleisömenestyksiä, eikä niitä ole liiemmälti levitetty.

32 Decembre tulee syksyllä suomeksi Tammen kustantamana.

Kuvan © Bilal – Les Humanoïdes Associés

Lähde: BD News
Bilalin haastattelu Libération -lehdessä.