Romano Scarpa kuoli

Italian ankkamestari
Italian ankkamestari

Italian suurin Disney-sarjakuvien piirtäjä kuoli 23.4.2005 77-vuotiaana.

Aku Ankan taskukirja alettua ilmestyä Suomessa 1970, saivat lukijat heti ensimmäisessä kirjassa tutustua Romano Scarpan loistavaan tuotantoon. Mikki keisarina on jäänyt monen mieleen yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista taskarisarjoista. Scarpa tunnetaan pitkistä Mikki-tarinoistaan, mutta hän teki myös erinomaisia ankkaseikkailuja.

Romano Scarpa syntyi 27. 9. 1927 Venetsiassa. Taidekoulutaustaa hänellä oli Venetsian taideakatemian ja arkkitehtuuriopintojen verran. Animaatio ja sarjakuva kiehtoivat nuorta Romanoa kuitenkin korkeataidetta enemmän. Pienestä pitäen Scarpa oli lukenut Topolino-lehdestä (Mikki Hiiri) Floyd Gottfredsonin piirtämiä Mikki-sarjakuvia ja luonnollisesti myöhemmin myös Barksin Ankka-tarinoita.

Scarpan lennokasta grafiikkaa.
Scarpan lennokasta grafiikkaa.

Animaatiota hän joutui opettelemaan itsekseen ja 1945-53 hänellä oli pieni piirrosfilmistudio, jossa valmistui mainoksia ja lyhytfilmejä.

Scarpa loi paljon omia henkilöhahmojaan Disney-maailmaan. Tunnetuimmat niistä lienevät Roopeen palavasti rakastunut nokkela liikenainen Hullu-Riitta, tämän apulainen Jaakko (tunnettu myös muilla nimillä) ja Atomiinus, ihmeolio (suurennettu atomi) neljännestä ulottuvuudesta

Vuonna 1990 Scarpalle myönnettiin Luccan sarjakuvafestivaaleilla Yellow Kid-palkinto elämäntyöstään sarjakuvien parissa. Mittavan sarjakuvatuotannon ohella

Scarpasta julkaistiin Italiassa useita kirjoja.
Scarpasta julkaistiin Italiassa useita kirjoja.

Scarpa teki myös paljon animaatioita. Viimeiset vuotensa hän asui Espanjassa.

Scarpan Disney-sarjakuvista on suomeksi julkaistu kaksi kokoelmaa: Ankantekijät 2: Lentävä skotlantilainen ja Taskukirjan erikoisnumero: Kalin kynsi.

Lähde: AfNews/Gianfranco Goria
Scarpasta lisää (italiaksi): http://www.dimensionedelta.net/scarpa/
Englanniksi: http://www-lce.eng.cam.ac.uk/~fms27/disney/scarpa/
Taskukirjojen tietokanta, kaikki indeksoituna: http://www.perunamaa.net/taskarit/

16 vastausta artikkeliin “Romano Scarpa kuoli”

 1. Haikeeksihan tuo uutinen mielen veti. Juuri eilen illalla (eli 23.4.2005) selailin vanhoja Taskareita ja silmiin pisti muutamien muiden taiteilijoiden lisäksi Scarpa. Hänen jäljessään miellytti rentous ja juonet erottuivat massasta kiitettävästi.

  Kiitos ajastasi.

 2. Tämä oli päivä, jolloin Hiiri kuoli.
  Grazie, Romano. Se oli suuri seikkailu.

 3. Kovin, kovin synkkä vuosi tämä 2005. Mutta sellainen on luonto. Ei voi olla kuin kiitollinen Scarpalle, joka todella teki paljon muutakin kuin Disney-sarjoja. Toivottavasti Suomessakin ilmestyisi DVD-kokoelma hänen animaatioistaan.

 4. Otan osaa,vaikka en herran sarjoista niin paljon pitänytkään(Mikki sarjat olivat kyllä hyviä!)

 5. Surullistahan tuo on, mutta toisaalta kaikkihan me joskus kuollaan. Eikös Scarpa muuten piirtänyt aina kuolemaansa asti?

 6. Yksi sukupolvi sarjakuvan ja animaation tekijöitä on poistumassa kovalla vauhdilla. Kiitokset minultakin Scarpalle, vaikken Hullu-Riitasta koskaan pitänytkään 🙂

 7. Kasvoin Akun, Mikin ja sinun tarinoidesi kanssa. Olit upea piirtäjä, tarinasi elävät ikuisesti. Kaikkea hyvää!

 8. Synkästi alkoi tämä 2005 vuosi, mutta sille ei voi mitään. Lepää rauhassa Scarpa.

 9. No, surullistahan tämä oli… mutta uusiahan piirtäjiä tulee ja menee.
  Lepää rauhassa Scarpa.

 10. Hän oli erittäin hyvä piirtäjä. Vanhassa ja uudessa tyylissä, kummassakin oli sa tietty tenho. Haikeaksi tuo teki. Lepää rauhassa.

Kommentit on suljettu.