Dale Messick kuoli

Brenda Starr -sarjakuvan luoja kuoli 5.4.2005. Vuonna 1940 alkaneen sanomalehtisarjakuvan tekijä oli 98-vuotias.

Dale Messick (Kuva: AP)
Dale Messick (Kuva: AP)

Sarjakuvan Grand Old Dame, Dale (oik. Dalia) Messick aloitti piirtäjänuransa jo 1920-luvulla, mutta kuuluisuuteen hänet nosti sanomalehtireportterin seikkailuista kertova Brenda Starr. Sarja ilmestyi parhaimpina aikoinaan yli 250 lehdessä maailmanlaajuisesti ja pääsi 13-osaisen sarjaelokuvankin sankariksi. Suomessakin Starria julkaistin lähinnä maakuntalehdissä.

Brenda Starr ja
Brenda Starr ja ”Mystery man”.

Dale Messick oli harvoja naispuolisia suurempaan suosioon yltäneitä sanomalehtisarjakuvien tekijöitä. Etenkin vielä vuonna 1940, jolloin Brenda Starr aloitti, naispiirtäjien oli hankala edetä miesvaltaisella alalla. Sanomalehtisarjakuvapiirtäjien yhdistys, National Cartoonists Society ei esimerkiksi hyväksynyt naisjäseniä. Messick sai kuitenkin vuonna 1997 yhdistyksen tunnustuspalkinnon elämäntyöstään.

Messickin voimakastahtoinen päähenkilö vetosi sekä nais- että mieslukijoihin. Brenda Starr jatkui Messickin piirtämänä 1980 -luvun puoliväliin, jolloin kirjoittajaksi tuli Linda Sutter ja piirtäjäksi Ramona Fradon. Nykyään tekijöinä ovat Mary Schmich ja June Brigman.

Lähde: San Francisco Chronicle”

Lisää: Messckin haastattelu vuodelta 1998

Dale Messick: A Comic Strip Life

2 vastausta artikkeliin “Dale Messick kuoli”

  1. Ehkä vähän korni huomio tässä yhteydessä, mutta tulin ajatelleeksi, että mistähän johtuu, kun sarjakuvantekijät tuntuvat elävän poikkeuksellisen pitkäikäisiksi. Miettikää nyt! Carl Barks, Charles Schulz ja monet muut…

    Kannattaa ryhtyä sarjakuvantekijäksi ja elää lähes satavuotiaaksi.

Kommentit on suljettu.