Viivi ja Wagner Kemissä

Wagner ja Viivi (Max Peteri ja Suvi-Tuuli Lehtinen) kotonaan
Wagner ja Viivi (Max Peteri ja Suvi-Tuuli Lehtinen) kotonaan

Juba Tuomolan Viivi ja Wagner ovat lihallistuneet näyttelyksi,
joka esittelee strippisarjasta tuttuja tilanteita ja esineitä.

Kemin taidemuseossa on esillä pariskunnan asunto, johon kuljetaan aidon kerrostalo-oven kautta. Ovessa on lappu ”Ei mainoksia kiitos” (toivoo Viivi). Tämä on ensimmäinen kymmenistä pikku yksityiskohdista, joiden selitykseksi näyttelyesineiden viereen on vedostettu ne stripit, joista kyseinen detalji löytyy. Erityisesti lapsiperheille riittää tutkittavaa vähintäänkin pariksi tunniksi. Museon takaosasta löytyvät Elikkämäentie sekä Sinä-passiivin kuja, joiden varrella ovat mm. Kuntosali Tuska sekä joukko Wagnerin keksintöjä.

Wagnerin ilmavai.. ilmalaiva
Wagnerin ilmavai.. ilmalaiva

Näyttelyn ovat toteuttaneet Marja Huhta ja Risto Koskinen, sekä joukko Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Taidemuseossa näyttely on esillä 13.- 15.5.2005 pidettäviin Kemin 24. Sarjakuvapäiviin asti. Tämän jälkeen se siirtyy Kemin makasiineille, ja on siellä esillä elokuun loppuun. Makasiinit voivat itse asiassa olla vielä parempi tila näyttelylle, sillä vaikka ”asunto” täyttääkin hyvin taidemuseon etuosan, jää näyttelyn muulle osalle melkoisesti avaruutta. Näyttelytöitä on luvassa vielä jonkin verran lisää. Aiemmin Kemin taidemuseossa on nähty mm. Mämmilä, Robert Crumbin maailma, esittely Moebius/Giraudin tuotannosta sekä laaja katsaus Tintti-sarjakuvaan. Osia näistä tulee myyntiin huutokaupassa, joka järjestetään alustavan tiedon mukaan sunnuntaina 15. toukokuuta. Valokuvat Vesa Kataisto.

Sohvaperunoiden kuninkaan valtaistuin
Sohvaperunoiden kuninkaan valtaistuin

Sarjakuvapäivien ohjelmassa selviävät myös 7. Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tulokset. Kisaan osallistui tänä vuonna 285 piirtäjää ja käsikirjoittajaa, joista novellisarjaan 221 ja strippisarjaan 64 kilpailijaa Suurin osa (217) osanottajista oli suomalaisia, Ruotsista kilpailutöitä tuli 58, Norjasta kuusi ja Tanskasta neljä. Naistekijöiden osuus oli peräti 43,1 prosenttia.

Avajaisten kunniaksi juhlapari esitti rivakan tanssin, taustamusiikkina Viivi ja Wagner-tango
Avajaisten kunniaksi juhlapari esitti rivakan tanssin, taustamusiikkina Viivi ja Wagner-tango
Marja Huhta viimeistelee Wagnerin monumenttia
Marja Huhta viimeistelee Wagnerin monumenttia
”Wagnerin serkku” pääsi avajaisten päävieraaksi. Taustalla Wagnerin elävä ravinto, puolikas lehmä.
Wagnerin taidetta: Kekkonen potalla
Wagnerin taidetta: Kekkonen potalla

Wagnerin keksintöjä: Hämäyspahvikuva ja pystytikkataulu
Wagnerin keksintöjä: Hämäyspahvikuva ja pystytikkataulu
Tietokoneen välityksellä voi kuunnella äänistrippejä. Ääninä näyttelijät Tuuli Jartti ja Sami Jussiniemi, tekninen toteutus Jussi Korhonen
Tietokoneen välityksellä voi kuunnella äänistrippejä. Ääninä näyttelijät Tuuli Jartti ja Sami Jussiniemi, tekninen toteutus Jussi Korhonen