Kirjastoapurahaa sarjakuvantekijöille

Taiteen keskustoimikunnan kuvittajien ja sarjakuvataiteilijoiden kirjastoapurahajaosto on kokouksessaan 18.3 käsitellyt hakemuksenne kuvittajien ja sarjakuvataiteilijoiden kirjastoapurahan saamiseksi, mutta ei tällä kertaa ole voinut myöntää teille apurahaa. Taiteen edistämisen järjestelyistä annetun lain 5a §:n (366/2000) mukaan tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla.

Tuntuuko tutulle? Ketkä sitten saivat, ja paljonko? Hakemuksia siis saapui 75 kappaletta ja apurahoja myönnettiin 18 hakijalle seuraavasti:

Hakala Ilmari, Helsinki 2000 €

Harju Janne, Espoo 2000 €

Hiltunen Petri, Helsinki 2500 €

Kallio Liisa, Helsinki 3000 €

Karsikas Ilja, Helsinki 2000 €

Koskela Ilpo (Näyttelytyöryhmä), Oulu 2000 €

Leinonen Seppo, Orivesi 2000 €

Lietzen Mika, Turku 2500 €

Lukkarinen Hannu, Helsinki 2500 €

Musturi Tommi, Helsinki 2000 €

Mäkelä Timo, Helsinki 4000 €

Paakkanen Heikki, Somero 3000 €

Paju Tiina, Helsinki 2500 €

Pynnönen Ville, Helsinki 3000 €

Rönns Christel, Helsinki 2000 €

Tietäväinen Ville, Espoo 6000 €

Tuomola Jussi, Turku 4000 €

Turunen Marko, Lahti 3000 €

Lisäksi lautakunta esitti Valtion kirjallisuustoimikunnalle vähälevikkisen kirjallisuuden ostotukea myönnettäviksi seuraaville sarjakuvateoksille (sarjakuvat olivat ensimmäistä kertaa mukana omana ryhmänään):

Hagelberg: Kekkonen, Sacco: Palestiina, Satrapi: Persepolis, Mäkelä: Rooma, Turunen: Kuolema kulkee kintereillä, Asema: Laikku 03, Asema: Laikku 04, Dupuy-Berberian: Naiset ja lapset ensin, Sfar: Pikku Vampyyri, Savolainen: Joonas, Tilsa: Zoppaa ja Zärvintä, Kovács: Josef Vimmatun tarina, Trondheim: Minä Lewis Trondheim, Blain: Maalari ja merirosvo 1, Trondheim: Blacktown.

Vertailun vuoksi edellisten vuosien tilastoa:

Kirjastoapuraha jaettiin ensimmäistä kertaa sarjakuvantekijöille vuonna 2003 ja hakemusmäärä ylitti runsaasti odotetun. Hakemuksia saapui 135 kpl ja apurahoja myönnettiin 13 hakijalle, yhteensä 15 000 euroa.

Vuonna 2004 hakemuksia saapui 115 kpl ja apurahoja myönnettiin 21 hakijalle, yhteensä 50 000 euroa.

Hakemusten määrä on siis laskussa vuosi vuodelta, vaikka tänäkin vuonna apurahaa saaneista suurin osa oli tunnettuja sarjakuvantekijöitä. Onko kuvittajien osuus hakijoista vähentynyt? Ehkä juuri nyt sarjakuvantekijöiden kannattaisi hakea.

Vastaavasti Kuvataiteen näyttöapurahalautakunta on myöntänyt vuoden 2005 kuvataiteen näyttöapurahan 120 hakijalle. Yksittäinen apuraha on määrältään 7 000 euroa, poikkeuksena työryhmä, jolle myönnetty apuraha on 8 000 euroa. Kaikkiaan apurahoina jaettiin 841 000 euroa ja hakemuksia saapui 791 kappaletta.

Lähde www.taiteenkeskustoimikunta.fi

8 vastausta artikkeliin “Kirjastoapurahaa sarjakuvantekijöille”

 1. meneekö sitä noin paljon rahaa sarjakuvien tekemiseen? Vai elätetäänkö niitä vain.

 2. nuo apurahat ovat hyvinkin kohtuullisia!! Kunnianhimoisen sarjakuvan yhden sivun piirtämiseen menee noin viikko, siihen vielä käsikirjoittaminen päälle. Ainoa apurahajoka mielestäni on kohtuullinen, on tietäväisen villen. mutta jos hän tekee sarjakuvia samantapaisella tekniikalla kuin loistavia kuvituksiaan, niin aikaa tuhraantunee ties kuinka kauan. Ei, tässä ei ”elätetä”ketään,vaan annetaan pienen maan oman kulttuurin tuottamiseen edes jonkinlaiset mahdollisuudet. Vastakysymys Villelle: oletko koskaan lukenut muutakin kuin aku ankan kuvat?

 3. Pelkkien anomusten tekemiseen menee mulla vuosittain noin viikon työmäärä. Silti joka vuosi ei tule apurahoja, tai edes noin isoja.
  Vuoden tai kolmen työskentelyapuraha olisi ihan järkevä. Sillä saisi jo jotain aikaankin. Ja rahahan palautuu tunnetusti talouden rattaisiin siinä kun sarjakuvataiteilija ostaa ruokaa, yms. kulutustavaroita itelleen.

  Näkyy summa olevan sama kuin edellisvuonna, toivottavasti se pysyy edes siinä.

  Kirjastoapuraha myönnetään myös korvauksena tekijöille siitä, että heidän teoksiaan luetaan ja lainataan. Se on siis tavallaan palkkaa, joka pitää erikseen anoa.

 4. Nimenomaan, kyseessä on korvaus siitä että tekijän teoksia on kirjastossa lainattavana ihmisille ilmaiseksi.

 5. Rahat myönnettiin työskentelyyn, ei sosiaaliavuksi. Tämä oli lautakunnan virallinen kanta. Kirjailijoille jaettava kirjastokorvausraha on muuten yhteissummaltaan 300.000 euroa…

Kommentit on suljettu.