Tim ja Tom 4, Toarin herääminen

Belgialaisen sarjakuvan pikkuklassikko 1970-luvulta saapui uusintakierrokselle uudella käännöksellä albumimuodossa. Vanhojen Ruutujen ja Non Stop -lehtien lukijoille tuttu seikkaileva kaksikko Tim ja Tom eivät ole ehkä aivan ranskalais-belgialaisten albumisarjojen kirkkainta kärkeä, mutta aivan kelpo viihdettä.

Will (kuvat), Rosy (tarina): Toarin herääminen
La réveil de Toar
Käännös Liisa Leppänen
Tekstaus Hannele Kivilahti
Egmont-kustannus Oy 2003

Tim ja Tom (Tif et Tondu) on klassinen esimerkki perinteisistä varhaisnuorisolle suunnatuista albumisarjoista, jollaisia Keski-Euroopassa on julkaistu pilvin pimein. Nämä ranskalais-belgialaiset albumisarjat voisi karkeasti jakaa tyylinsä perusteella kolmeen luokkaan. Ensin ovat Jijén (Jerry Spring) tyyliset realistiset seikkailusarjat, sitten franquinilaisittain (Piko ja Fantasio) tyylitellyt huumoriseikkailut ja kolmantena Hergén (Tintti) tapaan tehdyt Ligne Clair -seikkailualbumit. Tim ja Tom tipahtaa franquinilaiseen kastiin, mutta ei ole lajinsa parhaita.

Egmontin neljäs Tim ja Tom -albumi on alun perin sarjan kolmaskymmenes seikkailu ja ilmestynyt jo 1960-luvun puolella. Erottamaton kaksikko on seikkailut tähän mennessä lähes kuudessakymmenessä tarinassa. Tim ja Tom aloittelivat jatkosarjana belgialaisessa Spirou-lehdessä jo 1938. Sarjan loi Fernand Dineur. Alkuun Tif seikkaili yksin ja parrakas Tondu tuli mukaan hieman myöhemmin. Spirou on muuten Tim ja Tom -kaksikkoa tunnetummasta parivaljakosta se punapukuinen Piko. Timin ja Tomin Piirtäjäksi Will (1927-2000) tuli 1948. Nykyisin sarjaa piirtää Sikorski.

Suomeksi hahmoihin saatiin tutustua ensiksi Semicin Trumf -albumisarjassa 1970-luvun alussa ja sittemmin Ruutu- ja Non Stop -lehdissä. Nyt käsillä oleva tarina julkaistiin Non Stopin numeroissa 10-14/1977. Tim ja Tom joutuvat outojen tapahtumien vyyhteen ostettuaan antiikkikauppiaalta vanhan taulun. Kauppiaan kerrottua vanhasta avaimesta ja siihen liityvästä murtovarkaudesta, kaverusten mielenkiinto herää ja pian he ovat pienessä Mény-le-Geantin kylässä selvittämässä outoja tapahtumia. Kylään liittyviä antiikkiesineitä on nimittäin varasteltu useitakin ja tämän johtolangan perässä kaksikko selvittelee myös kylän historiaan liittyvää hurjaa salaisuutta. Lukijalle kylän maanalaiseen tunneliverkostoon piiloutuva jättiläismäinen muinaisrobotti ei ole mikään salaisuus, johan se kolistelee albumin kannessakin.

Tarina on vanhahtavaa seikkailuviihdettä jota toki lukee sujuvasti, mutta mitään yllätyksellisyyttä siitä ei löydä. Parivaljakolla on asiaan kuuluvasti oma professori Moriartynsa, salaperäinen haarniskan kypärän sisään piirteensä piilottava Shock ja salapoliisijuoneen kuuluvia elementtejä mystisine aineksineen ripotellaan tarinan sekaan, mutta lähellekään Franquinin Pikon ja Fantasion satiirin tasoja ei päästä missään vaiheessa. Tim ja Tom pysyy varhaisnuorisolle suunnattuna keskitason viihdykkeenä. Tämän albumin suomennoksessa on muutamia kömmähdyksiä (18. vuosisata on 1700- ei 1800-luku), mutta toimii enimmäkseen hyvin.

Willin alias Willy Maltaiten piirrostyö on Timissä ja Tomissa melko aneemista. Kannattaa kuitenkin tutustua Willin esittelyisivuihin, hän on paljon parempi taiteilija kuin tämän albumin perusteella voisi kuvitella: http://www.bdeuro.com/will

Yksi vastaus artikkeliin “Tim ja Tom 4, Toarin herääminen”

  1. Tosiaankin jatkiksena aikoinaan jännitti että minkälainen se Toar oikein onkaan.

    Kuka muistaa King Kong -pokkarit ja monenmoiset jättiläisrobotit?

Kommentit on suljettu.