Valta vaihtuu Disneyllä suunniteltua aiemmin

Tuleva hiirikuningas Robert Iger
Tuleva hiirikuningas Robert Iger

Alkujaan Eisnerin piti jättää yhtiön vastaavan toimitusjohtajan tehtävät syyskuussa 2006, mutta hän on ilmoittanut luopuvansa paikastaan jo 31. syyskuuta 2005.

Päätöstä vauhditti syksyn 2004 myrskyisä osakaskokous. Walt Disneyn veljenpoika, Roy Disney, joka lähti nimeään kantavasta yrityksestä jo 2003, sai masinoitua 45 prosenttia Disneyn osakkeenomistajista Michael Eisneriä vastaan.

Myös Waltin tytär, Diane Disney Miller, on toivonut Eisnerille pikaisia lähtöpasseja. Eisneriä syytetään harkitsemattomista investoinneista ja huonosta suhdetoiminnasta. Sen seurauksena mm. Pixar on kieltäytynyt jatkamasta yhteistyötä WDCn kanssa. Disneyn tulos on kuitenkin parantunut parina viime vuonna.

Eisner on suositellut seuraajakseen Robert Igeriä, joka tällä hetkellä toimii Disneyn toiminnanjohtajana. Yhtiö on varmistanut Igerin valinnan uudeksi toimitusjohtajaksi.

Iger on 45-vuotias, ja hän toimi mm. ABC-television urheilutoimittajana, myöhemmin urheilutoimituksen päällikkönä, ennen nousuaan Capital Cities / American Broadcasting Companyn johtoryhmään.

Aiemmin CC/ABC:n konkurssilta pelastanut Eisner hankki koko yhtiön Disneyn omistukseen 1995. Iger on toiminut Disneyllä Eisnerin lähimpänä apulaisena, vastuualueenaan TV-toiminta, kaapelilähetykset sekä kansainvälinen toiminta. Disneyn elokuvien tekoon tai teemapuistojen kehittämiseen Iger ei ole osallistunut. Häntä kuitenkin pidetään Eisneriä diplomaattisempana ongelmien ratkojana, vaikka kaikki osakkeenomistajat eivät ole tyytyväisiä siihen, että uusi johtaja valittiin aivan Eisnerin lähipiiristä.

”Kapinajohtajat” Roy Disney ja Stanley Gold ovat jo ilmaisseet vastalauseensa perustamallaan nettisivustolla savedisney.com. Heidän toiveenaan oli, että vastaavan toimitusjohtajan virkaan olisi valittu henkilö firman ulkopuolelta. Disney ja Gold kutsuvat Igerin valintaa ”luovutusvoitoksi”.

Eisner, joka on johtanut WDCia 21 vuotta, on ilmoittanut pysyvänsä yhtiön johtokunnan jäsenenä syyskuun 2006 loppuun asti.

Aiheesta lisää Kvaakissa: (4.3.2004) Kapina ja napina Disneyllä jatkuu
(3.1.2005) Disney porskuttaa (artikkelissa Käännössarjakuvan vuosi 2004)

4 vastausta artikkeliin “Valta vaihtuu Disneyllä suunniteltua aiemmin”

  1. Siellä firmassa on ilmeisesti ollut taas vuosikokous? Saa nähdä onko tämä ilmoitus lopullinen vai jatkuuko soutaminen ja huopaaminen entiseen malliin?

  2. Eisner & Iger… Niin hassusti sitä historia toistaa itseään. Michael tiemmä oli Willin veljenpoika – tiedä sitten, ovatko nämä Igerit sukua keskenään.

  3. Will Eisner itse kiisti jyrkästi olevansa sukua Michaelille. Varmempaa faktaa ”on sukua/ei ole sukua” ei ole vielä löytynyt, huhujuttuja kyllä.

  4. Enpä minäkään ole mistään uskottavan oloisesta lähteestä kuullut mainittavan, että em. Eisnerit olisivat keskenään läheistä sukua.

    Onhan se tietenkin ilo kuulla, että Eisner lähtee ilmoitettua aikaisemmin, mutta kaiken tähän asti lukemani perusteella en uskalla odottaa, että jatkajallaka olisi sen parempaa näkemystä ”Walt Disneyn perinteen vaalimisesta”

Kommentit on suljettu.