Maa-2, lyhyt oppimäärä

Maa-2 esiintyi DC-sarjakuvissa25 vuoden ajan säännöllisen tasaisesti, viimeiset vuodet vieläkahdessakin lehdessä koko ajan. Muiden rinnakkaismaailmojenesiintymiset voi laskea yhden käden sormilla kunkin, myös Crisis mukaanlaskien. Artikkelin lopussa luettelo muista tärkeimmistä rinnakkaismaailmoista selityksineen.

Silver Age of Comicsin katsotaan alkaneen vuonna 1956, kun Salama (The Flash) aloitti seikkailunsa. Pian ilmeni kuitenkin uusillekin lukijoille, että kyseinen Barry Allen ei ollut ensimmäinen Salama. Alkuperäinen Golden Age of Comicsin Salama, Jay Garrickoli aloittanut seikkailunsa jo vuonna 1940, ja oli ollut poissasarjakuvista vasta viitisen vuotta ennen Barry Allenin ensiesiintymistä.

JoBarryn ensimmäisessä seikkailussa hän kertoi saaneensa inspiraationnimelleen suosikkisarjakuvasankaristaan. Jay Garrickin piti siis ollauudelle Salamalle pelkkä sarjakuvasankari.

Mutta asia ei voinut jäädä tähän. Vuonna 1960 uusi Salama oli jo tavannut Oikeuden Puolustajiin (Justice League of America)liityttyään vanhoja supersankareita, joista jotkut olivat vielävanhempia kuin alkuperäinen Salama. Nämä sankarit olivat tavanneet myösJay Garrickin aikoinaan. Näiden sankareiden (Teräsmies, Batman ja Ihmenainen) julkaisemisessa ei vain tällä välillä ollut taukoa.

Nytpiti keksiä selitys, miten on mahdollista, että miten nämä sankaritovat tavanneet molemmat Salamat, vaikka vanhempi on ”pelkkäsarjakuvasankari”.

Kuuluisassa tarinassa ”Flash Of Two Worlds” (Flash#123) Salama II vahingossa aiheutti repeämän maailmojen välille jamatkusti rinnakkaismaailmaan jossa Jay Garrick asui. Barry ja Jaysitten pohdiskelivat miten Barry on voinut lukea Jayn seikkailuja. Kirjoittaja Gardner Fox kuulemma sai ideat unissaan. Ilmeisesti Foxin mieli oli ”säädetty rinnakkaismaailman taajuudelle”. Näin asiat muutenkin tuolloin selitettiin.

Parin vuoden päästä Gardner Foxin mieli oli ilmeisesti laajentunut sen verran että lehdessä Justice League of America #21-22, esitettiin tarinat ”Crisis On Earth-One!” ja ”Crisis On Earth-Two!”, joissa Maa-2:n Justice Society ja Maa-1:nJustice League yhdistivät voimansa maailmojenvälistä superkonnajoukkoavastaan. Vielä tässä vaiheessa identtiset vastakappaleet unohdettiintietoisesti. Teräsmiestä esimerkiksi ei nähty Maa-2:n versiona. Nytvasta nimettiin Maa-1 ja Maa-2. Mutta väärin päin: Salama I oliMaa-2:lta ja Salama II Maa-1:ltä. Tämä oli ajatusvirhe jota Gardner Foxkertoi myöhemmin katuneensa. Myöhemmin suomeksikin julkaistussatarinassa (Teräsmies vuosialbumi 1984) kerrottiin että numeroviittaa löytämisjärjestykseen. Ensimmäinen matka rinnakkaismaailmaantehtiin Maa-1:ltä Maa-2:lle. Tietenkään tässä ei ole järkeä kun otetaanhuomioon kirjaimilla tai muuten nimetyt rinnakkaismaailmat. Niitä olijo tuolloin esitelty.

JLA:n jäsenistä Vihreä Lyhty (Green Lantern) ja Atomi (The Atom) tapasivat tuolloin ensi kertaa vastakappaleensa Maa-2:lta. Kumpikin vieraili sittemmin pari kertaa Maa-1:n sankarin lehdissä. Haukkamiehiäja –naisia oli myös kummallakin Maapallolla. Haukkamies ei tuolloinollut kuitenkaan vielä JLA:n jäsen joten tässä tapauksessa siipiveikoteivät vielä kohdanneet. Ensimmäisen JSA/JLA-seikkailun lopussa eräskonnista keksii että jossakin on oltava myös Maa-3.Se löytyikin vuoden päästä ja yhteisseikkailuista alkoi vuotuinentraditio JLA-lehdissä. Parin vuoden päästä kehitettiin Maa-1:n Johnny Thunder joka olikin konna. Ja Batmanianaikaan JLA:n lukijat valittivat tv-sarjan vaikutusta myös heidänsuosikkilehteensä. Batman oli ollut jo pitkään hyvin esillä kansissa.Valituksista huolimatta DC ei halunnut mainosarvoa jättää käyttämättäja JSA:n jäseneksi liittyi aikuiseksi kasvanut Robin jonkaasu oli kammottava yhdistelmä Batmanin asua ja Robinin omaa. 1970-luvunlähestyttyä oli myös Maa-2:n Teräsmies ja Batman tuotava baanalle jaheille oli kehitettävä historia joka poikkesi säännöllisestiilmestyvien lehtien sankareiden maailmasta. Molemmat olivat modernejaversioitaan vanhempia ja naimisissa. Joskin Batmanin vaimo, Kissanainen, tapettiin 1970-luvulla kun aloitettiin Batmanin tyttären, Huntressin seikkailut. Nykyinen Huntress-hahmo ei ole mitään sukua Batmanille vaikka Birds of Prey –TV-sarjassa (SubTV) käytettiinkin tässä tapauksessa alkuperäistä ideaa. Maa-2:n Batman kohtasi myös loppunsa jo ennen Crisisiä.

Oman lehtensä JSA sai vihdoinkin 1970-luvun lopulla kun ilmestyi All-Star Comics #58.Numero oli viittaus siihen että alkuperäinen JSA:n lehti All-StarComics esitti viimeisen JSA-seikkailun numerossa 57 vuonna 1951. Lehtiei kuitenkaan päättynyt silloin tuohon vaan alkoi julkaista tuolloinsuosittuja lännensarjakuvia. All-Star Comics ei kestänyt pitkään muttasen tilalle tuli All-Star Squadron joka esitti 1940-luvunsankareiden seikkailuja sodan aikaan. Ydinryhmä lehdessä oli, muttajäseniä olivat käytännössä kaikki Golden Age –sankarit joihin DC:lläoli oikeudet. Myöhemmin aloitettiin toinenkin Maa-2-lehti Infinity Inc.jossa seikkailivat nuoret sankarit joista useimmilla oli sukulaisuus-tai kummiussuhde johonkin JSA:n jäseneen. Nämä kaksi lehteä jatkoivatCrisisin ylikin, mutta sen jälkeisistä seikkailuista huomattavan suuriosa kului selittämiseen mihin olivat hävinneet tietytsukulaisuussuhteet. Esim. Golden Agen Ihmenaista ei ollut koskaanollutkaan joten miten selitetään että hänen tyttärensä oli Infinitynkeskeinen jäsen. Hippolyta Hall pantiinkin aika koville. Hänet nähtiin Suomessakin Sandmanin Nukketalo-albumissa.

Ensimmäisen kerran Maa-2 mainittiin Suomessa Jätti-lehden numerossa 2/1970 (JLA #75). Mainittujen lisäksi suomalaisissa lehdissä on vain pari mainintaa. Teräsmiestä 1980-luvun alussa kiusannut Solomon Grundy oli alun perin Vihreän Lyhdyn vihollinen Maa-2:lta joka myös mainittiin sarjakuvassa. Batman 8/1990:ssä kylässä kävi Huntress.

Tärkeimmät rinnakkaismaailmat:

Maa-1

Melkeinkaikki Golden Agen ja Crisisin väliset tarinat tapahtuivat täällä.Alkaen 1945 tai 1955 (riippuen keneltä kysyy) 1945 esiintyi Teräspoika ensimmäisen kerran. Maa-2:n Teräsmies ei ollut koskaan Teräspoika. 1955 esiintyi ensi kerran Marsilainen (J’Onn J’Onzz, the Manhunter from Mars). Molempia vuosia on pidetty Silver Agen alkamisvuosina. Maa-1 määriteltiin lehdessä Flash v1#123 (1961), nimettiin lehdessä JLA v1#21 (1963).

Maa-2

Teoriassakaikkien Golden Age –sarjakuvien esiintymispaikka. Käytännössä ei.Justice Society seikkaili vuoteen 1951 saakka. Kuitenkin Teräspoikaaloitti jo 1945 eikä voinut olla Maa-2:n sankari. Määriteltiin janimettiin samoin kuin Maa-1.

Maa-3

Käänteismaailma. Ei supersankareita, vain superroistoja. Ensiesiintyminen JLA v1 #29. Tuhoutui Crisis #1:ssä.

Maa-4

CharltonComicsin sankareiden Maa. DC osti hahmot 80-luvun alussa ja käyttiniitä ensi kertaa vasta Crisis #1:ssä jossa Maa-4 nimettiin.

Maa-S

Fawcett Comicsin sankareiden Maa. DC osti hahmot Fawcettin vetäydyttyä sarjakuvien julkaisemisesta 1953. Ensimmäinen esiintyminen DC-lehdissä Shazam! #1 (1973), nimetty lehdessä JLA v1#135 (1976).

Maa-X

Quality Comicsin sankareiden Maa. Suosituimmat hahmot kuten Muovimies (Plastic Man) ja Blackhawk eivät kuitenkaan olleet siellä. Maa-X:n sankariryhmä oli Freedom Fightersjoka kuulemma siirtyi sinne Maa-2:lta. Täällä Toinen Maailmansotajatkui vielä 1970-luvulla. Ensiesiintyminen ja nimeäminen lehdessä JLAv1#107 (1973). Freedom Fightersin myöhemmin lyhyen aikaa ilmestynytlehti tapahtui kuitenkin Maa-1:llä eikä asiaa selitetty mitenkään.

Maa-Prime

Teoriassa”todellinen maailma” jossa lukija eli. Käytännössä vain yksirinnakkaismaailma jossa on vain harvoja supersankareita. Täälläuseimmat DC:n supersankarit ovat ”vain supersankareita”.Ensiesiintyminen lehdessä Flash v1#179 (1968), nimetty lehdessä JLA v1#123 (1975).

Maa-2 -keskustelu Kvaakissa

Yksi vastaus artikkeliin “Maa-2, lyhyt oppimäärä”

  1. Huh huh! Sitten ihmetellään, että miksi Marvelin lehtiä luetaan enemmän. Tuollainen johdonmukaisuuden puute olisi saattanut tuhota koko firman, ellei niillä olisi hyviä hahmoja.

Kommentit on suljettu.