HS:n pilapiirtäjä vaihtuu

Terho Ovaska (s. 1940) jää eläkkeelle HS:n poliittisen pilapiirtäjän paikalta. Hänen viimeinen piirroksensa julkaistaan 17.3. Henrik Karlsson (s. 1956) aloittaa pääkirjoitussivulla 20. maaliskuuta.

Ovaskan taival alkoi maamme suurimman päivälehden paraatipaikalla Kari Suomalaisen riitaannuttua HS:n uudistetun toimituksen kanssa vuonna 1991. Pilapiirtäjän uransa Ovaska aloitti kuitenkin jo aikaisemmin. Hän toimi Uuden Suomen pilapiirtäjänä vuosina 1980-1991. Kuin muistumana Karin ajasta, on Ovaskallakin ollut kuvissaan usein mustaan baskeriin sonnustautunut taiteilijaomakuva. Neljä kertaa viikossa ilmestyneen pilakuvan ohella Ovaska kuvitti erilaisia kirjoja. Ainakin vuonna 1990 häneltä on julkaistu myös pilakuvakokoelma Näin on terhot maassa (Art House).

Ovaskan seuraaja nimettiin Helsingin Sanomien artikkelissa 27.2. Henrik Karlsson on toiminut Helsingin Sanomien pilapiirtäjänä jo vuodesta 1986. Hänen töitään on ilmestynyt harvakseltaan HS:n kotimaan sivuilla.

Loistavia pilapiirtäjiä ei tunnetusti kasva puissa. Ilmeisesti Sanomien toimituksessakin tunnettiin lievää levottomuutta kun Karin ote alkoi 1980 luvun kuluessa lipsua – Suomalaisen saappaita ei ollut helppo täyttää. Suomen virallisen pilapiirtäjän tilalle soviteliin myös kuvittajan uraansa aloittelevaa Mauri Kunnasta, joka toimi niin ikään pilapiirtäjänä Hesarissa (1983-84).

Suomalainen kuvitti Hesaria 41 vuotta ja Ovaska neljätoista. Kun valta nyt maaliskuussa vaihtuu, Terhon hillitty tekstausteräjälki väistyy Karlssonin pyöreämpien huopakynämuotojen tieltä. Edeltäjistään poiketen Karlsson tekee piirroksensa HS:n politiikan toimituksen tiloissa.

Lähteet: HS 27.2.2005
http://www.maurikunnas.net/
http://www.viestintaliitto.fi/kirjatyo/2003/8/ajankohtaista/paivalehtimuseo.html

Ovaskan pilakuvia on laittomasti julkaistu netissä ainakin sivuilla:
http://www.physics.helsinki.fi/~tatonter/natoeu.html
http://www.lebed.com/1999/art1167.htm

6 vastausta artikkeliin “HS:n pilapiirtäjä vaihtuu”

 1. Physics oli todella varsin mielenkiintoinen sivu. “Terho-sarjakuva kertoo kuinka halpa Nato on hinnaltaan. Toisaalta piirroksen voi myös ymmärtää sarkasmina esitetyn hinnan epäilyttävästä alhaisuudesta.”
  Lievästä paranoiasta huolimatta kirjoittaja on ymmärtänyt että pilakuva sisältää myös huumoria.

 2. Vihdoin, tätä on odotettu kuin joulua! Olikohan Terholla pornokuvia Erkosta piilossa tai jotain, että näinkin kauan sai jatkaa?

 3. Eräs satunnainen lukija kommentoi aiheesta minulle, että tämä olisi nyt sopiva hetki järjestää lukijakilpailu, jolla selvittää lopullisesti eräs sitkeä huhu: pitääkö paikkansa, että Terho olisi tehnyt joskus jonkun oikeasti hauskankin kuvan? Hän ehdotti, että jos joku lukija pystyisi tämmöisen harvinaisuuden jostain kaivamaan, se olisi kyllä palkinnon arvoinen teko.
  (Olisiko se palkinto sitten Terhon originaali?)

 4. Ja tästä tulee mieleen myös se, että muuten anuksestaolevissa Iltalehdessä ja Ilta=Sanomissa on sentään jotain loistavaa, nimittäin pilapiirrokset. Hakkaavat ErkkoPravdan kesyt, mahdollisimman montaa tahoa miellyttävät tekeleet 6-0.

 5. Suomalaisen pilapiirroksen taso on todella matalaa, minkä voi havaita siitä, että Terho sai olla Hesarin pilapiirtäjä noinkin pitkään. Ei tarvitse kuin katsella millaista tavaraa esim. jossain Briteissä tai Amerikassa saadaan aikaiseksi. Oikeasti älykästä ja pisteliästä.
  Suomessa ei tunnu olevan minkäänlaista perinnettä oikeasti kipeätä tekivien pilakuvien julkaisussa. Poliittisen kulttuurin löysyydestä kertoo jo sekin, että niinkin vetelä TV-satiiri kuin Itse valtiaat saa entisen kokoomuksen puoluejohtajan piipittämään katkerana. Briteissä tuommoiset olisi syöty aamiaisena.

 6. En ole ikuna käsittänyt, miksei Hesari ole ostanut vaikka isolla rahalla Kalevan Jari Elsilää – maan ylivoimaisesti parasta pilapiirtäjää. (Tai no, ainakin vielä 90-luvulla oli, sen jälkeen en vain ole Kalevaa päässyt lukemaan)

Kommentit on suljettu.