Delcourt julkaisee Linnut ja meret

Yksi vuoden 2003 komeimmista kotimaisista albumeista, Linnut ja meret kääntyi ranskaksi. Se ilmestyy ranskan markkinoille noin kuukauden kuluttua keskisuuren Editions Delcourtin julkaisemana. Suomalaista sarjakuvaa on tuotettu aiemmin ranskaksi kymmenisen albumia.

Edeltäjistään poiketen Ville Tietäväisen albumi tehdään väreissä ja sen julkaisee kaupallisesti merkittävä kustantamo. Vuonna 1986 perustettu Delcourt on kasvanut tasaiseen tahtiin. Se on nyt kotimaassaan keskisuuri tekijä, julkaisten viime vuonna 221 albumia. Näistä 71kpl oli mangaa. Ranskalaisen- ja japanilaisen sarjakuvan lisäksi Delcourt on julkaissut myös amerikkalaista alternativea ja valtavirtaa. Tietäväisen albumissa on 120 sivua ja sen hinta on Ranskassa 17,5 euroa, kun perinteiset 48-sivun värialbumit maksavat siellä yleensä noin 12 euroa.

Syyskuussa 2003, Tammen julkaisemasta tuoreesta Linnut ja meret -albumista julkaistiin arvostelu Kvaakissa. Kirjan ilmestymisen jälkeen Tietäväinen on saanut runsaasti tunnustusta myös kotimaassa sekä sarjakuvasta, että lehtikuvituksista.
Delcourtin www-sivut eivät ihan vielä mainosta Tietäväisen albumia, mutta heidän paperimuotoinen luettelonsa (#26, tammi-maaliskuu 2005) esittelee jo teoksen ja tekijän muutamalla rivillä. Kvaakin tavoittama Tietäväinen ei itse ole kuullut julkaisemiseen liittyvistä vaiheista kustantamolta tämän enempää. Esitteessä hän kuitenkin kuvailee työtään mm. näin: ”Idea syntyi 1997, mutta on kehittynyt paljon siitä. Sain apurahan Hong Kongin-matkaan, ottaakseni siellä valokuvia ja tutkiakseni muuten kulttuuria. Olin siellä kolme kuukautta ja sain kiinalaisia ystäviä, jotka auttoivat minua saamaan faktat oikein ja lisäsivät väriä käsikirjoitukseeni. Kun näin kuinka säälimätön tämä kaupunki oli, tarinasta kehkeytyi paljon rankempi kuin olisin aluksi voinut kuvitellakaan.”
(Sitaatin käännös: Outi Vanamo ja Vesa Kataisto)

Delcourtin tulevien julkaisujen lista
Linnut ja meret keskustelu Kvaakissa
Lista ranskaksi ilmestyneistä suomalaisista sarjakuvaista, ym.