“Uncle Duke” lähti

Thompson ei säästellyt ketään kirjoissaan, vähiten itseään.
Thompson ei säästellyt ketään kirjoissaan, vähiten itseään.

Hunter S. Thompson (1937 – 2005) ei itse koskaan mieltynyt Dukeen, mutta oppi vähitellen sulattamaan näköishahmonsa olemassaolon. Aluksi Thompson sanoo olleensa niin raivona, että oli valmis sytyttämään Doonesburyn tekijän, Garry Trudeaun, palamaan jos tämä olisi osunut kohdalle.

Trudeaun versio Thompsonista sai Suuren Gonzon raivostumaan.
Trudeaun versio Thompsonista sai Suuren Gonzon raivostumaan.

Thompsonin hurjista kirjoista suomennettiin aluksi kokoelmateos “Suuri Hainmetsästys” (Fanzine 1982), joka inspiroi sekä Juho Juntusta että Esa Saarista. Järjestyksessä toinen suomennos on Thompsonin tunnetuin romaani, Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (Loki-kirjat 1999). Eräs kaikkien aikojen houreisimmista teoksista paiskoo eteen Amerikkalaisen todellisuuden raadollisimmillaan.

Toinen HST-filmatisointi viehätti kirjoittajaa, mutta ei suurta yleisöä.
Toinen HST-filmatisointi viehätti kirjoittajaa, mutta ei suurta yleisöä.

Alkujaan Alex Coxin ohjaamaksi tarkoitettu elokuvaversio päätyi Terry Gilliamin ohjaksiin. Johnny Deppin roolisuoritusta on ylistetty, kehuja jakoi myös Thompson itse, mutta muutoin Fear and Loathing in Las Vegas-elokuvan (USA 1998) menestys on jäänyt keskiverron kulttielokuvan tasolle. Thompsonin tarinat ovat kertomuksia heittäytymisestä tutkittavan kohteen keskipisteeseen. Lopputuloksena syntynyt teksti on mahdollisimman siistimätöntä ja ketään kumartelematonta. Helvetin Enkelit – moottoripyöräjengiltä HST sai turpiinsa, USA:n republikaaninen hallinto teki kaikkensa hankaloittaakseen asehullun ja miedosti sanottuna vapaamielisesti päihteisiin suhtautuvan Thompsonin elämää. Huurut olivat lopulta liikaa Thompsonillekin, joka vietti viimeiset 20 vuottaan hyvin eristäytynyttä elämää Aspenissa, Coloradossa, varsin lähellä South Parkin maisemia.

Rankka elämä sai rankan lopun.
Rankka elämä sai rankan lopun.

Varmasti Thompson innoitti rääväsuukakaroiden “isiä”, Matt Stonea ja Trey Parkeria. HST:n hahmo päätyi myös toiseen sarjakuvaan, Warren Ellisin ja Darick Robertsonin Transmetropolitaniin. Päähahmo Spider Jerusalemin tyyli ja käytöstavat ovat ilmeistä lainaa Thompsonilta. Lisää HST-suomennoksia on luvassa Sammakko-kustantamolta.

2 vastausta artikkeliin ““Uncle Duke” lähti”

  1. Politiikka on parempaa kuin seksi, julisti Hunter S. Thompson. George W. Bushin aikakaudella, jolloin ei enää käy päinsä kirjoittaa kuten Nixonista, että “mies pitäisi sitoa Cadillacin peräpuskuriin ja raahata häntä pitkin Independence Avenueta”, rääväsuinen huumori on kaikonnut politiikasta täysin. Rääväsuinen huumori oli Thompsonin keino selviytyä. Sellaiselle ei ole enää markkinoita kansakunnassa, joka on sitoutunut ikuiseen sotaan kaikkia vastaan, ja jonka huomattavin tämän hetken kriitikko ei ole enää Thompsonin kaltainen luurangonlaiha huumeita vetelevä intellektuelli, vaan baseball-lakissa ja siistimättömässä parrassa löhöävä läski michiganilainen kaljasieppo.

    Trudeaun Doonesburyssä viime vaalien aikoihin stripin kantava vitsi oli, että Nixonilla – uskokaa tai älkää – oli sentään tyyliä ja moraalia. Nixonin suurin kriitikko Hunter S. Thompson tunsi itsensä varmasti dinosaurukseksi.

Kommentit on suljettu.