Sarjakuva-alan kärkinimet kokoontuivat Kemissä

Suomalaiset sarjakuvantekijät ja -harrastajat kokoontuivat jälleen Kemin sarjakuvafestivaaleilla. Sarjakuvaneuvos Heikki Porkola kuvaili järjestyksessä 22. Kemin sarjakuvafestivaaleja onnistuneiksi. Tapahtuman päävieraana nähtiin sarjakuvalegenda Moebius.

Kesäkuun 6. – 8. päivä järjestetyt Kemin 22. sarjakuvafestivaalit keräsivät paikalle jälleen lähes kaikki suomalaiset sarjakuva-alan vaikuttajat sekä joukon harrastajia arktisen sarjakuvahysterian pariin. Kolmipäiväiseen tapahtumaan mahtui paneelikeskusteluja, lukuisia iltajuhlia, lastentapahtumia sekä tietysti sarjakuvabasaari. TV-kokki Sami Garam viihdytti yleisöä haastattelemalla sarjakuvantekijöitä ruoanlaiton lomassa.

Festivaaleilla julkistettiin joukko uusia sarjakuva-albumeita, muun muassa 30-vuotis-taiteilijajuhliaan viettävän Jope Pitkäsen Hullun Paperit ja Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tämän vuotisia voittajatöitä kokoava Bileet.

Tapahtuman päävieras, sarjakuvataiteilija Jean ”Moebius” Giraud saapui festivaaleille perheineen. Selvästi hyväntuulinen piirtäjämestari kertoi haastattelutilaisuudessa uransa vaiheista ja luomisprosessistaan. Kemin kulttuurikeskuksen tiloihin oli koottu näyttely Giraudin maalauksista ja sarjakuvaorginaaleista.

Launtaina järjestettyyn sprinttistripin SM-kisassa aiheena oli tällä kertaa ”Rouva pääministeri”. Kisan voiton vei Jarno Latva-Nikkola, toiseksi sijoittui Ville Ranta ja kolmanneksi Tommi Musturi.

Tapahtuman science fiction –teema houkutteli paikalle myös joukon scifi-harrastajia. Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja Toni Jerrman luennoi merkittävistä suomalaisista tieteissarjakuvista.

Päätöstilaisuudessa jaettiin perinteiset Lempi-palkinnot. Tänä vuonna palkittiin Like-kustantamo Kalervo Palsa –julkaisuistaan, Jean Giraud laaja-alaisesta tuonnostaan ja Timo Ronkainen työstään Ankkalinnan Pamaus –lehden parissa. Sarjakuvantekijät RY:n Vuoden sarjakuvateko –palkinnon sai Heikki Paakkanen albumistaan Tukholma-syndrooma ja siihen liittyneestä näyttelystä.

Päätöspuheessaan partansa vihreäksi värjännyt sarjakuvaneuvos Heikki Porkola totesi festivaalien onnistuneen. Hän ilmoitti, ettei ei aio jatkaa festivaalien järjestämistä ensi vuoden jälkeen. Toukuussa 2004 järjestettävät 23. festivaalit jäävät hänen osaltaan viimeiksiksi.

Myöhemmin tällä viikolla Kvaak julkaisee pitkän artikkelin Kemin sarjakuvafestivaaleista.