Suomelle kaksoisvoitto alternative -julkaisujen sarjassa Angoulêmessa!

Marjane Satrapi
Marjane Satrapi
(c) Marjane Satrapi
(c) Marjane Satrapi

Suurin osa Angoulêmen vuoden 2005 palkinnoista julkistettiin eilen illalla. Marjane Satrapin Poulet aux prunes oli paras albumi. Toinen festivaalien pääpalkinnoista, elämäntyöstä myönnettävä, Grand Prix jaetaan tänä iltana.

Tärkein uutinen Suomessa on kuitenkin Aseman ja Boing Beingin jaettu ykköstila, eli Prize for the Alternative comics, joka annetaan parhaalle amatöörisarjakuvajulkaisulle. Tieto palkinnnosta tarttui Kvaakin skuuppihaaviin torstai-iltana heti palkintojen jaon jälkeen, kun voittaja-albumeihin Glömp6:een ja Laikku 03:een piirtäneet Terhi Ekebom ja Mikko Väyrynen juhlivat Helsingin sarjakuvatapaamisissa. Kvaak onnittelee lämpimästi palkinnon saajia!

Laikku 03, Kansi Katja Tukiainen
Laikku 03, Kansi Katja Tukiainen

Väyrysen mukaan Glömpin kantava voima, Tommi Musturi oli torstai-iltana vasta matkalla festivaalipaikalle, eikä laikun Ville Rantakaan ollut ehtinyt osallistumaan palkintojen jakoon. Viime vuosina Fanzine -sarjan voitto on mennyt mm. Ranskaan ja Slovenialaiselle Stripburger -lehdelle. Ruotsalaiset eivät pärjänneet kisassa.

Suomalaisia pienpainatteita on kaupiteltu Angoulêmessa jo monena vuonna hyvällä menestyksellä. Tänä vuonna omakustanteet ovat saaneet festivaaleilla tavallista enemmän huomiota. Julkaisuilmaston muutosta seuraillen, ”Fanzine alue” muutettiin ”Alternative comics areaksi”. Glömpin ja Laikun voitto lisää epäilemättä ostavan yleisön kiinnostusta kiinnostusta asiaan täällä kotimaassakin. Suomalainen vaihtoehtosarjakuva voi hyvin maailmalla – voidaan kenties puhua jopa läpimurtovuodesta, sillä tekijät ovat näyttävästi esillä myöhemmin myös Sveitsin ja Portugalin festivaaleilla.

Glömp 6 esittelee 156 sivullaan peräti 22 tekijää. Laikku kolmonen on noin puolet ohuempi, ja se sisältää kuuden piirtäjän tulkintoja kotimaisista novelleista.

Muita palkintoja

Parhaasta taiteesta palkittiin Jiro Taniguchin manga Le Sommet des Dieux, Paremmin mies tunnetaan meillä englanniksi käännetyistä sarjoistaan Benkei in New York, Samurai Legend ja The Walking man.

Paras käsikirjoitus oli saksalaisen Ralf Königin Comme des lapins ja esikoisalbumin palkinnon voitti Alex Robinsonin De mal en pis. ”Sarjakuvaperinne-palkinnon” sai Mandryka ja paras sarjakuva-albumien sarja on Lewis Trondheimin Jussi Jänis (Les formidables aventures de Lapinot). Lastensarjakuvan ykköseksi nousi Julien Neelin Lou tome 1, Journal infime.

Festivaaleilla jaetaan kaikkiaan seitsemän isompaa ja seitsemän pienempää palkintoa. Lisätietoa Angoulemên festivaaleista ja palkinnonsaajiksi ehdolla olleiden listoja löytyy tapahtuman kotisivulta (myös englanniksi).

Lisätietoja:
Sarjainfo 3/2004: Glömp6:n arvostelu

Kvaakin uutinen Satrapin menestymisestä Saksassa
www.asemakustannus.com

6 vastausta artikkeliin “Suomelle kaksoisvoitto alternative -julkaisujen sarjassa Angoulêmessa!”

 1. Hienoa! Onnittelut!

  Sitten vielä joskus joku suomalainen Angoulemen festareiden ”presidentiksi”.

  (Nälkä kasvaa syödessä)

 2. Tunnelma on mita voimakkain taalla Angoulemessa. Kiinnostus Laikkua ja Glompia kohtaan on ollut suurta. Tommi ja Ville ovat suoriutuneet muutamankin mutkan (esim. Le Mansin) kautta A-lemeen ja voivat mainiosti.

 3. Grand Prixin sai Georges Wolinski, s. 1934, eroottissavyisen huumorisarjakuvan konkari, joka Suomessa tunnetaan Pichardin piirtaman Pauletten kasikirjoittajana. Paulettea on suomeksi ilmestynyt yksi albumi seka muutama jakso alkuperaisessa Tapiiri-lehdessa. Muuten Wolinskin rentoviivainen tuotanto on Suomessa tuntematonta. Wolinski oli mukana Murmanskin matkalla, jonka Kemin Sarjakuvakeskus jarjesti 1991. Ruotsissa on julkaistu useita Wolinskin albumeita ja hanen originaaleistaan on pidetty nayttely Serieteketissa.

 4. TV:n pääuutiset sen enempää kuin valtakunnan ykköslehtikään eivät tainneet noteerata koko asiaa mitenkään?

 5. Reima:

  ”Tärkein uutinen Suomessa on kuitenkin Aseman ja Boing Beingin jaettu ykköstila”

  Korjattakoon että Glömp on Boing Beingin ja Hurry!-kollektiivin yhteisjulkaisu… ja Laikku siis Aseman.

  to

Kommentit on suljettu.