Tilastoja vuoden 2004 myynnistä ja kevään 2005 sarjisuutuuksia

Sekä Lehtipiste, että Rautakirja ovat julkaisseet tietoja vuoden 2004 myynnistä. Sarjakuvien kannalta tilanne näyttää hyvältä.
Rautakirjan tiedotteen mukaan sarjakuvalehtien ja -albumien myynti oli vuonna 2004 arvoltaan 14,5 miljoonaa euroa. Lehtien irtonumeroita myytiin kaikkiaan 3,2 miljoonaa kappaletta. Luku ilmeisesti tarkoittaa todellakin kokonaismyyntiä, ei vain Rautakirjan osuutta, joka oli noin 18% kakusta. Eniten irtonumeroita myyvät kuitenkin päivittäistavarakaupat, niiden osuus on 65% kokonaismyynnistä.

Sarjakuvalehtien yhteenlaskettu myyntimäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 10%. Suurin hitti on ilmeisesti teinityttöjen suosima W.I.T.C.H. Vuodesta 2002 vuoteen 2003 Witchin levikki kasvoi peräti 43,4% ja hyvä kehitys jatkui viime vuonna. Witchin myynti oli Levikintarkastuksen mukaan vuonna 2003 noin 19 000kpl. Myös Lehtipiste nostaa www-sivullaan Witchin ykköseksi ohi Roope-Sedän taskulehden. Taskulehden levikki perustuu kuitenkin ensi sijassa tilauksiin joita vuonna 2003 oli liki 49 000. Samana vuonna Taskulehden myynti oli 16 821, ja jo tuolloin se hävisi Witchille yli 2000kpl.

Lehtipisteen sivuillaan julkaisemaan listaan kannattaa muutenkin suhtautua varauksella. Sen mukaan myydyimmät sarjakuvalehdet ovat seuraavat:

1 Witch-sarjakuvalehti
2 Roope-Setä
3 Prinsessa
4 Barbie
5 Muumi

Esimerkiksi Muumin myynti oli v. 2002 alle 4500kpl, eikä merkittävästä myynnin lisäyksestä ole tietoa. Prinsessa taas myi vuonna 2003 noin 9100 kpl. Prinsessaa, kuten Barbietakaan, ei oikein voi pitää sarjakuvalehtinä. Tarkemmin katsottuna listalta löytyy vain SanomaWSOY:n julkaisuja. Egmontin sarjakuvalehdistä ainakin Spider-Man kuuluisi TOP5:een.

Sarjakuva-albumien lista näyttää juuri nyt sitäkin epäilyttävämmältä. Taskarit ovat itsestään selviä ykkösiä, mutta miksi numero 2 puuttuu kokonaan?!

1 Aku Ankan Taskukirja/uutuus
3 Lucky Luke/ uutuus
4 Korkeajännitys/Erikois
5 Ranma

Tilattavista aikakauslehdistä Aku Ankka oli myös vuonna 2004 ykkönen. Kaikkiaan sillä oli lukijoita noin 984 000. Lukijamäärä on viime vuosina
vakiintunut 980 000:n tuntumaan. Eniten luettu aikakauslehti on kuitenkin Pirkka, kakkosena tulee Yhteishyvä. Akun kolmas sija ei ole kovin vakaa, tällä hetkellä sitä hätyyttelee 7 päivää, mutta myös muita perhelehtiä on tiukasti kannoilla. Tilauksia Akulla on viimeisten saamieni tietojen mukaan 290 736kpl.

www.levikintarkastus.fi
www.rautakirja.fi
www.lehtipiste.fi

Keskustelua aiheesta:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2164.0

Kevään 2005 uutuuksia

Helsingin Sanomat listasi 23.1. sarjakuvakevään tulokkaita. Uusi FC-Palloseura -albumi (Kallio & Otsamo) tulee monien mutkien jälkeen vihdoin Sammakolta. Aivan uusia sarjakuvakirjailijoita nähdään peräti 4kpl.

Moog Konttinen käsikirjoittaa, ja Samson piirtää Jatkosodan Korkeajännityksen. Arktinen Banaani julkaisee vuonna 1981 ennenaikaisesti kuolleen Veli-Pekka Alaren vähemmän tunnettua sarjaa: Kutri Helenaa. Käsikirjoituksesta vastaa tamperelainen, Puupäähatutettu Jyrki ”Jykä” Paavola.

Aseman ”löytö” on Jyrki Heikkinen. Tommi Musturi (Boing Being) julkaisee esikoisalbuminsa. Tutumpia nimiä ovat Hiltunen, Tilsa ja Roikonen.
Tilsa jatkaa Arktisella Banaanilla, mutta Jii näyttää siirtyneen Likelle. Banaani käännättää ensimmäisen Viivin ja Wagnerin ruotsiksi. Kun mukaan luetaan vielä uusi Glömp -antolgia, näyttää sarjakuvakevät kiireisemmältä aikoihin.

Tietokirjojen puolella tulee keväällä ainakin pari mielenkiintoinsta, alaa sivuavaa teosta. Gaudeamus julkaisee, Kai Mikkosen kirjan Kuva ja sana. Sitä väitetään ”ensimmäiseksi suomenkieliseksi tietoteokseksi kuvallisen ja sanallisen esityksen vuorovaikutuksesta.”

Kolibri puolestaan tuo manga -buumin siivittämänä huhtikuussa Lehtipisteisiin englantilaisen Katy Copen kirjan: How to Draw Manga -Piirtäjän opas.

4 vastausta artikkeliin “Tilastoja vuoden 2004 myynnistä ja kevään 2005 sarjisuutuuksia”

  1. Ja lisättäköön että Veli-Pekka Alarekin ehti saamaan Puupäähatun. Hymy-lehden muistokirjoituksen kuvassakin oli koko aukeaman poseeraus kotsa päässä.

    Complete Pekko olisi ollut ennemmin syytä julkaista kuin Kutri-Helena.

Kommentit on suljettu.