Unohtunutta historiaa sarjakuvana

Ville Ranta/Mika Lietzen: Engelsmannit tulevat!
Don L Insprations 2004
ISBN 952-99473-0-5

Suomessa ei pahemmin tehdä sarjakuva-albumeita, jotka olisivat kustantajan varta vasten tilaamia ja ideasta syntyneitä. Kokkolalaisen kulttuurialan konsulttipalveluja tarjoavan Don L Inspirationsin Lauri Tuomi-Nikula sai ajatuksen sarjakuva-albumista, joka kertoisi Krimin-sodan sivujuonteesta, ns. Halkokarin kahakasta. Kyseisessä välikohtauksessa englantilaiset ajettiin pois Kokkolan edustalta. Tapahtumasta tuli viime kesänä kuluneeksi 150 vuotta. Lauri Tuomi-Nikula tilasi Ville Rannalta ja Mika Lietzeniltä albumin Engelsmannit tulevat!

Venäläisiä herätellään
Venäläisiä herätellään

Valmista albumia tarkastellessa tekijävalinnan voi sanoa olleen oikeaan osunut. Jo päältä päin näkyy että albumi on huolella tehty. Tuomi-Nikula ei olekaan aivan ensi kertaa pelissä mukana. Hän toimi jo 1999 Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoululle tehdyn Olennaista on osua -opiskelijarekrytointisarjakuvan tuottajana.

1800-luvun puolivälissä riehuneen Krimin -sodan laineet ylsivät Suomen rannikoille saakka. Tsaaria vastaan taistelleet englantilaiset yrittivät tuhota Oulun, Raahen ja Kokkolan satamien tärkeitä tervavarastoja. Kokkolalaiset osasivat kuitenkin varustautua hyökkäykseen ja tästä tilanteesta albumi kertoo.

Lietzenin ja Rannan käsikirjoitus dramatisoi 150 vuoden takaiset jo osin unohtuneet tapahtumat mutkattomasti. Tarinan eteen on tehty paljon taustatyötä ja suunnittelua. Ote on sopivasti humoristinen ja lämminhenkinen. Englantilaisten muodostama uhka kosketti kaikkia kokkolalaisia, porvarit, talonpojat, kalastajat yhdistivät voimansa – suomen, ruotsin ja venäjän kielellä.

Kahakka on onnistuneesti ohi.
Kahakka on onnistuneesti ohi.

Tarina poimii isommasta joukosta framille muutamia yksittäisiä henkilöitä, mutta nämä eivät silti muodosta kovin selvärajaisia henkilökuvia. Kevyesti luonnehditut hahmot jäävät hiukan etäisiksi. Niukaksi jäävä sivumäärä on pakostakin painottanut kuvausta toiminnan suuntaan. Tosin siltäkin saralta on saatu aikaan joitakin mainioita kohtauksia.

Jonkinlainen taustoittava artikkeli, joka olisi sitonut tarinan laajempaan historialliseen kehykseen, olisi voinut myös harkita lisättäväksi vaikka albumin loppuun. Takakansiteksti on hiukan niukka. Olisi hauska tietää mitkä tarinan yksityiskohdat perustuvat kokonaan faktoihin ja miltä osin on jouduttu turvautumaan silkkaan spekulaatioon.

Itse tarina ja sen kuvallinen toteutus on tehty taiten ja huolella väritystä myöten. Rento ja niukka sivellinpiirros kertoo kaiken oleellisen ja asiantuntijoiden tarkastama ajan kuva välittyy mukavasti. Painoasua myöten tyylikäs julkaisu. Kaikin puolin kannatettava projekti! Malliesimerkki siitä miten sarjakuvaa voi ja pitää tuottaa.

Historiasta kiinnostuneille, että myös niille joita se ei vielä ole kiinnostanut.

Albumia voi tilata suoraan kustantajalta, osoitteesta lauri.tuomi-nikula[at]artsmanagement.kpnet.com
Hinta on 15€ + pk. Lisätietoa: http://www.kpnet.com/artsmanagement/laredo/index.php

5 vastausta artikkeliin “Unohtunutta historiaa sarjakuvana”

  1. Mainitsit, että sivumäärä on niukka.
    Kuinka monta tarkalleen.

    Harkitsen nimittäin kyseisen albumin ostoa.

  2. Vaikuttaa todella hyvältä. Kaksi ehkä Suomen parasta nuorta sarjakuvapiirtäjää

  3. Kaikki on suhteellista, myös hinta. Engelsmannneista tehtiin saman tien kaksi painosta, toinen suomeksi ja toinen ruotsiksi. Siksi tuotanto käännöksineen ja kaksine painoaineistoineen myös maksoi melkoisesti.

Kommentit on suljettu.