Sarjakuvaopetus

Suomessa toimii tällä hetkellä kolme koulua, joissa voi opiskella sarjakuvaa ympäri vuoden. Lisäksi syksyllä 2006 aloittaa kaksi aivan uutta sarjakuvalinjaa Muurlan ja Oriveden opistoissa. Kaikkiin kouluihin haku on menossa juuri nyt. Opiskelijan tulee olla vähintään 16-vuotias. Opistojen koulutukset kuuluvat opintotuen piiriin ja majoitus on yleensä järjestetty koulun yhteyteen. Koulujen haun umpeuduttuakin voi toki tiedustella peruutuspaikkoja.

Kouluista vanhin ja maineikkain, Limingan taidekoulu (Oulun kupeessa), on järjestänyt opetusta vuodesta 2000 lähtien. Linjalla (2006-2007) opettavat Keijo Ahlqvist, Ville Ranta ja Anna ”Kikru” Karjula sekä vierailevia opettajia. Ensimmäisen vuosikurssin hakijat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä. Sarjakuvalinjalla oli viime talvena jo yhteensä viitisenkymmentä opiskelijaa.

Syksyllä 2004 alkoi sarjakuvan ja kuvittamisen linja Kymenlaakson opistossa (Kouvolan ja Kotkan välissä Anjalankoskella). Kymijoen rannalla olevan koulun opettajana toimii Karri Laitinen.

Oriveden sarjakuvalinjalla (Tampereen vieressä) koulutus alkaa elokuun loppussa. Linjan vetäjänä toimii Kymenlaakson koulustakin tuttu Karri Laitinen ja tuntiopettajina vierailevat mm. sarjakuvataiteilijat Christer Nuutinen, Jukka Tilsa ja Aura Ijäs.

Muurlan opistossa (Turun ja Helsingin puolessa välissä) opinnot alkavat syyskuun alussa ja kestävät toukokuun loppuun. Linjan vastaavana opettajana toimii sarjakuvataiteilija Jenny Eräsaari.

Lahden AMK:n Muotoiluinstituutissa järjestetään puolitoista vuotta kestävät sarjakuvan erikoistumisopinnot ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa. Opintojen laajuus on 60 opintopistettä ja ne suoritetaan ns. monimuoto-opiskeluna viikonloppuisin (to-la). Koulutus on osa erikoistumisopintoja, joten hakijoilta edellytetään alaan jotenkin liittyvää ammattikorkeakoulututkintoa tai vastaavaa ja noin parin vuoden työkokemusta. Asiantuntijoina, opintokokonaisuuden suunnittelijoina ja vetäjinä toimivat Kvaakistakin tutut Reima Mäkinen ja Johanna ”Roju” Rojola. Kurssilla vierailee useita opettajia ja luennoitsijoita LAMKista ja sen ulkopuolelta.

LISÄTIETOJA

Limingan taidekoulun sarjakuvalinja
www.limingantaidekoulu.com/
www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=2643.msg50635;topicseen#msg50635
http://www.limingantaidekoulu.com/xcomic/

Kymenlaakson kansanopiston sarjakuvan ja kuvittamisen linja
http://www.kyka.fi/linjat_sk.htm#alku_framessa

Oriveden opiston sarjakuvalinja
http://www.orivedenopisto.fi/sarjakuvalinja.htm
http://orivedensarjakuvalinja.blogspot.com/

Muurlan opiston sarjakuvataiteen linja
http://www.muurlanopisto.org/index.php/opiskelu/sarjakuvataide

Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin sarjakuvan erikoistumisopinnot
www.lamk.fi/mi/haku.html?action=nayta&kurssiid=904/