Kupla-akatemia

Suomen sarjakuvaseura tuotti ensimmäisen sarjakuvanteon oppaan Internetiin vuonna 1997. Seuraavana vuonna sitä laajenetttiin, ja kolme vuotta myöhemmin ilmestyi Kupla-akatemia 2001.

Opas koostuu noin 300:sta tietosivusta, kuvituskuvia siinä on n. 250. Sisällön määrä kasvoi päivityksessä 80%. Uutuutena on mukana pohjakerroksen Auditorio, jossa kuka tahansa pääsee kokeilemaan eri piirustustyylejä ja ideointitekniikoita. Erityistä huomiota on kiinnitetty sarjakuva-alan käsitteistön selventämiseen. Työn hedelmät alkavat näkyä, vaikka urakka on kesken.

Oppaan kolme opetuskerrosta käsittelevät perusteellisesti sarjakuvan tekemisen teoriaa ja käytäntöä, sekä töiden julkaisemista.
Pohjakerroksesta, löytyvän linkin kautta, kävijä voi tehdä ohjatunkierroksen ”Akatemiarakenukseen”. Sisällöstä voi hakea tietoa mm. vapaalla tekstihaulla. Sisällys- ja nimiluetteloiden selaaminen saattaa olla inspiroivaa aiheeseen perehtyneellekin.

Koulumetaforaa käyttävä opas suunniteltiin alun perin 10-16 vuotiaille.
Tiedon löytymisen helppous takaa nyt, että laajennetusta versiosta on hyötyä sarjakuvan tekijöiden lisäksi myös opettajille ja tutkijoille.

Uuden version tekstistä ja kuvituksesta vastaa Reima Mäkinen. Graafisessa suunnittelusta jatkuu Petri Tolppasen viitoittamaa linja. Auditorion ohjelmoinnista on kiittäminen Petri Tuomolaa, joka teki myös piirrokset Auditorion Liioittele! -osioon.

Kupla-akatemia 2001