Seuran kokoelma Aralis-kirjastossa

Kokoelma sijaitsee Taideteollisen korkeakoulun kirjastossa, Aralis-kirjastokeskuksessa

Sarjakuvaseuran käsikirjasto
Aukioloajat ja osoite

Sarjakuvaseuran kokoelma sisältää aineistoa yli 100 hyllymetriä,
ja teoksia kokoelmassa on yhteensä noin 5 000 nimikettä:
• suomenkielisiä kustannettuja sarjakuva-albumeja
noin 2 000 (joista kotimaisten tekijöiden teoksia noin 600)
• suomalaisia pienlehtiä noin 700
• muilla pohjoismaisilla kielillä kustannettuja sarjakuvia noin 200
• ranskankielisiä sarjakuva-albumeja noin 2 000
• sarjakuvaa käsittelevää tietokirjallisuutta noin 300
• lehtiä noin 100 nimekettä

Laajimmin edustettuna on suomenkielisen sarjakuvan lisäksi ranskankielinen sarjakuva. Lisäksi on sarjakuvia mm. Hollannista, Saksasta, Ruotsista, Norjasta, Espanjasta, Italiasta, Yhdysvalloista, Englannista ja Puolasta.

Sarjakuvaseuran kokoelmaa on kartutettu seuran perustamisesta v. 1972 lähtien. Kokoelmaa hoidettiin alussa vapaaehtoisvoimin, kunnes se 15.9.1994 lahjoitettiin Helsingin kaupunginkirjaston Kirjakaapelille. Kokoelma palautui sarjakuvaseuran haltuun vuoden 1998 lopussa kun kaupunginkirjasto ei pystynyt enää täyttämään lahjoituksen ehtoja. Kirjakaapelilla ollessaan kokoelma karttui erityisesti suomenkielisten sarjakuvien osalta. 1998-2003 kokoelma oli sijoitettuna Helsingin yliopistolla. Tänä aikana kokoelmaa ei ylläpitänyt kukaan eikä kokoelma karttunut. Tämän takia kokoelmassa on puutteita em. vuosien julkaisujen osalta. Vuodesta 2003 kokoelma on ollut sijoitettuna Taideteollisen korkeakoulun kirjastoon ja sitä on pyritty täydentämään aktiivisesti.

Tavoitteena on saada kokoelmalle epävirallinen sarjakuva-alan vapaakappalekirjaston status. Lähes kaikki sarjakuvankustantajat ovatkin lupautuneet lahjoittamaan kaikki teoksensa kokoelmiimme. On erittäin tärkeää, että Suomessa on yksi mahdollisimman laaja kokoelma yleisessä käytössä, erityisesti tutkijoiden ja opiskelijoiden käytettävänä.

Kokoelmaa ylläpidetään pääasiassa lahjoitusten avulla. Otamme vastaan kaikenlaisia lahjoituksia niin kustantajilta kuin yksityishenkilöiltä. Varsinkin omakustanteiden tekijöiden toivomme kartuttavan kokoelmamme pienkustanne puolta, joka on Suomessa ainoa laatuaan. Omakustanne sarjakuvakuvalehtien tekijät – lähettäkää kaksi näytekappaletta kokoelmaamme arkistoitavaksi!

Kokoelman ylläpidosta ja hoidosta vastaavat seuran kirjastotyöryhmä sekä palkattu kokoelmanhoitaja. Lisäksi kokoelmanhoitajan tehtävänä on auttaa kaikenlaisissa sarjakuvaan liittyvissä kysymyksissä, sekä auttaa tutkimustyötä erilaisin projektein. Näitä ovat mm. alan asiasanaston ylläpitäminen ja kehittäminen, sekä pohjoismaisen NordiComics-sarjakuvaportaalin ylläpito.
Kokoelmaan liittyvänä oheistoimintana Araliksessa järjestetään vuosittain sarjakuva-aiheisia näyttelyjä.