Merirosvohenkinen toimintamanga

Uusista mangasarjoista tulee lehtipisteisiin seuraavaksi Sangatsumangan One Piece. Sangatsumangan omistavan Kolibri -kustannusyhtiön toimittaja, Johanna Harkkila varmisti asian Kvaakille.

Harkkilan mukaan ensimmäinen One Piece julkaistaan maaliskuun puolivälin tietämissä, ja uusia pokkareita ilmaantuu siitä eteenpäin kerran kuukaudessa. Kirjojen hinta on 5,5 euroa. One Piece käännetään suoraan japanista ja työn tekevät Antti Valkama ja Heikki Valkama, joille myös Dragon Ballin kieliasu tuntuu olevan sydämen asia. One Piecellä ja Dragon Ballilla on yhteistä myös sarjan lukusuunta, uusi manga julkaistaan peilaamattomana.

Oda on nuori mangaveteraani

One Piecen luoja, Eiichiro Oda (s.1975) täytti juuri kolmekymmentä vuotta. Tekijältä on silti julkaistu Japanissa jo hulppeat 35 merirosvopokkaria. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 1997, ja nyt One Piecestä on tehty myös kymmeniä tv-sarjan jaksoja, useita elokuvia sekä muutama Playstation peli.

Sarja alkaa olla tuttu ympäri maailman. Usassa sitä julkaisee Viz (Shonen Jumpissa), Ruotsissa Bonnier Carlsen, Ranskassa Glénat, jne.
Oda, joka kertoo olevansa merirosvolego-fani harrastaa mm. eläinten piirtämistä. Ennen omaa menestyssarjaansa Oda oli mukana piirtämässä toista hyvin suosittua mangasarjaa Rurouni Kenshiniä. One Piece on tekijän mukaan tarina, jonka hän olisi halunnut lukea lapsena. Sarja on tuonut Odalle jo Hop Step- ja Tezuka palkinnot. Tankoubon -kokoelmien painokset liikkuvat 2,5-3 miljoonassa!

Tutun oloista ja perinteistä viihdettä

Odan piirrostyyli on traditionaalinen siinä mielessä, että se muistuttaa enemmän amerikkalaista sarjakuvaa kuin mangaa. Toki sarja on selkeästi tunnistettavissa mangaksi mm. hahmojen suurista silmistä. Naiskauneudella merirosvoilijat eivät juuri herkuttele, ja Oda myöntää itsekin heikkoutensa feminiinien piirtämisessä.
Japanissa, ja kustantaja Shueishalla, sarjaa pidetään jonkinlaisena Dragon Ballin
manttelinperijänä. Rinnastus on perusteltu ainakin sarjan suosion puolesta, mutta yhteistä löytyy myös rankoista ja pitkistä taistelukohtauksista. Jopa piirrostyylissä voi nähdä viitteitä Toriyaman suuntaan.

Lue oikealta vasemmalle ^_^
Lue oikealta vasemmalle ^_^

Kolibrin kustannusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt, kertoi sunnuntain 9.1. Helsingin Sanomissa, että vanheneville lukijoille tullaan pikku hiljaa tarjoamaan hiukan vanhempien mangaa. Vielä ei kuitenkaan olla niin pitkällä. Koska One Piecen ensisijainen kohderyhmä on Japanissa nuoret pojat, positioi suomalainen kustantajakin mangan noin 12 vuotiaille. ”Tämä on minun mielestäni suht’ samalle ryhmälle kuin Dragon Ballkin. One Piece sijoittuu merirosvojen maailmaan, ja on ehkä länsimaiselle lukijalle tutumpi kerrontatavaltaan ja henkilöiltään kuin DB. Luvassa on komeita ja rohkeita merirosvoja ja hurjia seikkailuita.” luonnehtii Johanna Harkkila.

Kielletyn hedelmän viehätys

Sarjan päähenkilö on nuorukainen nimeltä Monkey D. Luffy. Hän saa oudot voimat maistettuaan kirottua Gum-Gum -hedelmää, ja kykenee tämän jälkeen venyttämään raajojaan kuin ne olisivat kumia. Luffyn suurin unelma on aina ollut ryhtyä merirosvoksi – näin hän tekeekin. Kaveriporukassa purjehditaan soutuveneellä ja etsitään legendaarista aarretta. Apuna Luffylla on mm. kaveri nimeltä Zoro ja pian ryhmään liittyy myös naispuolinen Nami.
Luffyn viholliset ovat mielenkiintoisia ja mahtavia kuten kuuluukin. Väitetään, että sarjan henkilöt on huolellisemmin kehitelty kuin Dragon Ballissa, joten sarja täyttänee ainakin monen DB-fanin toiveet.

Linkit:
Julkaisija Sangatsumanga (tämän kirjoitushetkellä sivuilla ei ollut tietoa One Piecestä)
One Piece -keskustelu Kvaakissa
Lisätietoa:
Viz/Shonen Jump
Animenews Network