Corto Maltese – Musta valtameri

Hugo Prattin luoma Corto Maltese on siirtynyt seikkailemaan uusien tekijöiden hellässä huomassa. Jalavan julkaisema uusi suomennos Musta valtameri ei kuitenkaan ole sarjan uusien tekijöiden, espanjalaisten Juan Díaz Canalesin ja Rubén Pellejeron, käsialaa, vaan ranskalaisten Martin Quenehenin ja Bastien Vivèsin tuotantoa.

Musta valtameri on varsinaisen tarinajatkumon ulkopuolinen, vaihtoehtoinen jatkumo. Markkinointiteksteissä puhutaan uudesta nuoren Corto Maltesen seikkailujen sarjasta, Ranskassa joulukuussa 2023 ilmestyi samojen tekijöiden toinen teos La Reine de Babylone. Ranskalaisessa sarjakuvamaailmassa tällaisia syrjähyppäyksiä eri sarjakuvahahmojen kaanoneista on julkaistu kohtalaisen paljon, trendin taisi aloittaa Piko ja Fantasio. Suomennettukin näitä erillisiä kertomuksia on jonkin verran, esimerkiksi Lucky Lukesta.

Kuvituksesta vastaava Bastien Vivès (s. 1984) on kiistelty tekijä. Hän tuli tunnetuksi viraalisensaationa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla nettisarjakuvallaan. Le Goût du Chloride (Kloorin maku, ei suomennettu) sai 2009 Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla nuorelle nousevalle tekijälle myönnettävän Prix Révélationin. Vivèsin sarjakuvanäyttely peruttiin samoilla festivaaleilla vuonna 2022, koska näytteille tarjottu tuotanto koettiin – ilmeisestä syystä – pedofiiliseksi ja raiskauskulttuuria ymmärtäväksi. Vivèsin Petit Paul -albumi (Glénat 2018) on poistettu myynnistä useimmista kirjakaupoista. Vivès on pari viime vuotta ollut persona non grata ranskalaisissa sarjakuvapiireissä, vaikka suuret kustantajat eivät häntä ole hylänneetkään.

Mustan valtameren alkuteos Océan noir on alkujaan julkaistu vuonna 2021, eli ennen Vivésin maineen menettämistä. Käsikirjoittaja Martin Quenehen (s. 1978) on historianopettaja, jonka sarjakuvatuotanto rajoittuu kolmeen Vivèsin kanssa tehtyyn albumiin. Ensimmäinen oli Ranskan kansallispäivään sijoittuva trilleri Quatorze Juillet (Casterman 2020).

2000-luvun Corto

Ilman selityksiä Mustassa valtameressä seikkaillaan 2000-luvulla, lisäksi päähenkilö on nuori itsensä. Tapahtumat ankkuroivat vuoteen 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskut, jotka tarjoavat jumalallisen väliintulon Corton seikkailujen jatkumiseksi. Cortolle annetaan käyttöön mobiilipuhelin, mutta sankarin luonteen tuntien jatkuvan tavoitettavuuden illuusio ei sovi hahmolle. Sattuma järjestää onnensoturille tapaamisia aivan riittämiin. Esinäytöksessä tapaamme Maltesen merirosvona Japanin rannikolla.

Inca Garcilasso de la Vegan (1563-1616) kirja johdattaa Corto Maltesen seikkailuun valtameren yli Peruun. Inkojen kullan ympärille on fantasioitu tarina, jos toinenkin. Quenehen luo kiintoisia kytkentöjä menneisyyden ja nykyisyyden välille. Olennaisessa osassa ovat perunjapanilaiset, keisarilliset perinteet ja kultainen pää.

Vivès on säilyttänyt tässä albumissa oman tunnistettavan, minimalistisen tyylinsä. Silti lopputulos on Prattia hyvin kunnioittava. Corto Maltesen tunnistaa omaksi itsekseen niin ulkomuodosta kuin sisäisistä toimintamalleista. Käsikirjoittaja Quenehen on mielestäni tehnyt kokonaisuuteen pari tarinankäännettä liikaa. Mutta silti albumin esiin nostamat historian oudot sattumukset ja erikoiset kehityskulut ovat jääneet mieleen pyörimään.

Martin Quenehen & Bastien Vivès
Corto Maltese – Musta valtameri
suom. Heikki Kaukoranta
tekstaus Timo Ronkainen
Jalava 2024
ISBN 978-951-887-672-7
168 s., pehmeäkantinen, mustavalkea sisus

Kvaakissa on keskusteltu Mustasta valtamerestä

Tekstiä on korjattu 13.6.2024. Musta valtameri on saanut jatkoa samoilta tekijöiltä joulukuussa 2023.