Suvi Sipronen: Routa

Suvi Siprosen esikoissarjakuvassa Routa (Pokuto, 2023) käsitellään nuoren, 15-vuotiaan päähenkilön elämän kipupisteitä. Peruskoulun jälkeiset tulevaisuuden suunnitelmat mietityttävät, kotona vanhempien välillä on jännitteitä ja yhden huoneen ovi on aina lukittuna. Miksi kodin ilmapiiri on niin kireä?

Routa yhdistelee realistista kerrontaa ja takaumia ja mukana on myös unijakso, jonka aikana Roudan lelunallet heräävät henkiin ja kodista muodostuu taistelukenttä. Tämä lähestymistapa kodin ongelmiin toimii mainiosti, ja erityisesti pidin usean sivun mittaisesta unikohtauksesta. Se samaan aikaan sekä vahvisti Roudan kodin oudon tunnelman kuvausta että kevensi tarinaa. Söpön oloisten pehmolelujen kautta tuodaan hienosti esille sitä, miten kodin nykytilan ongelmat kumpuavat jostain syvältä vuosien takaa, Roudan lapsuusajoista. Muutamiin ruutuihin on onnistuneesti luotu kauhugenremäisen uhkaavaa vaikutelmaa, kun Routa ottaa yhteen pehmolelujen kanssa.

Sarjakuvassa on jonkin verran sanatonta sarjakuvaa, ja puhekuplien tekstit ovat aika lyhyitä. Kuvalla on siten vahva osuus tarinan kerronnassa, ja tässä Routa onnistuu pääosin hyvin. Kirjan alkukohtauksen idean tosin ymmärsin vasta myöhemmin, kun Routa pohdiskeli kotoa karkaamista ja sen rahoittamista. Tämä ei silti haitannut muutoin onnistunutta kokonaisuutta. Juonesta sai hyvin kiinni, ja sanattomat osuudet oli laitettu sopivan toiminnallisiin kohtiin.

Tekstin määrään nähden sarjakuvan puhekuplat ovat isoja. Tästä syntyi ilmava vaikutelma, joka miellytti omaa silmääni. Puhekuplia on myös toisinaan ketjutettu jatkumaan ruudusta toiseen, ja jatkumoa on luotu muillakin visuaalisilla keinoilla. Liialliseen kuplilla kikkailuun sarjakuva ei silti sorru, pikemminkin puhekuplien tyyli on osa sarjakuvan hiottua ulkoasua.

Roudan viimeisen sivun perusteella luvassa on kenties odotettavissa jatkoa Roudan ja hänen perheensä tarinaan. Toivottavasti näin käy, sillä Routa käsittelee koskettavaa aihetta helposti lähestyttävällä tavalla. Nuoren elämä voi peruskoulun päättyessä olla vaikeaa – mihin suunnata, ovatko omat tulevaisuuden haaveet samoilla linjoilla vanhempien toiveiden kanssa? Roudassa ollaan näiden kysymysten äärellä, ja sarjakuva korostaa vahvasti kipeistä asioista puhumisen tärkeyttä.


Routa
Suvi Sipronen
Pokuto, 2023
Pehmeäkantinen, väri, 104 sivua, 170 x 240 mm
ISBN 978-952-69759-2-4
Painettu Tallinnassa