Korjaamolle, Korjaamolle!

Helsingin 38. sarjakuvafestivaalit järjestetään Kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51 B, Helsinki) 16.–17.9.2023. Ohjelmassa on luvassa näyttelyitä, kansainvälisiä vieraita, tatuointistudio ja Batman-puhekaraokea.

Vuoden 2023 sarjakuvafestivaalien teemoina ovat matkustaminen ja saksankielinen sarjakuva. Sarjakuvafestivaalien visuaalisesta ilmeestä vastaa sarjakuvataiteilija Kimmo Lust. Hänen teoksensa Silmukka voitti vuoden 2023 Sarjakuva-Finlandian.

Lustin tekemässä festivaalien tunnuksessa on kissahahmo, joka näkee ajan virtaavan silmiensä edessä.

”Kissan päät ovat otoksia hahmon tunnereaktioista tämän joutuessa yllättävän ajassa matkustamisen keskiöön ja maailman auetessa tämän silmien edessä”, kertoo Lust.

Festivaaleilla esiintyy kansainvälisen sarjakuvakentän edustajina muun muassa Miguel Vila (Italia) ja Saskia Gullstrand (Ruotsi). Sarjakuvatietokirjoistaan tunnettu Paul Gravett (Iso-Britannia) esittelee Tove Janssonin elämää ja taidetta käsittelevää teostaan Tove Jansson, kuvittaja (Otava 2023).

Kotimaisia sarjakuvataiteilijoita on mukana pitkä lista: Mika Lietzén, Matti Hagelberg, Janne Parviainen, Tiitu Takalo, Jyrki Nissinen, Heikki Paakkanen, Aapo Kukko ja Milla Paloniemi. Viimeksi mainitun luoma Kiroileva siili täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Kansainvälisen Batman-päivän kunniaksi Batman-puhekaraokea

Kansainvälistä Batman-päivää juhlitaan lauantaina. Ohjelmassa on Pekka Paalasen ohjaama lyhytelokuva Crime Alley (2022). Elokuva palkittiin keväällä 2023 Tampereen elokuvajuhlilla Verso-palkinnolla. Iltaklubilla on Batman-puhekaraoke.

Ohjelmaan sisältyy työpajoja, tekijähaastatteluja ja paneeleja, sarjakuvaluentaa ja paljon muuta. Viikonlopun aikana pääsee myös katsomaan Cosvision ry:n cosplay-pukunäytöstä, haastamaan itseään piirustuskilpailussa tai ottamaan tatuoinnin sarjakuvantekijä Apila Pepitan pop-up-tatuointistudiolla.

“Halusimme tehdä tämän vuoden ohjelmasta hauskan, ja lisäsimme yllättäviä elementtejä perinteisten myyntipöytien ja puheohjelmien oheen”, taiteellinen johtaja Athanasía Aarniosuo kertoo.

Osana sarjakuvafestivaalia järjestetään omakustannetapahtuma Zine Fest. Siellä jaetaan tänäkin vuonna palkinnot parhaille pienlehdille ja verkkosarjakuville.

Näyttelyt suuressa roolissa

Korjaamon lisäksi festivaalitunnelmaan pääsee ympäri kaupunkia gallerioissa ja muissa näyttelytiloissa syys- ja lokakuun ajan. 

Kutsuvieraiden näyttelyitä järjestetään useissa eri paikoissa, esimerkiksi sveitsiläisen Andreas Gefe esittäytyy on Stoan parvigalleriassa, Samira Belorf (Sveitsi) Kalasataman seripajan galleriassa ja Sheree Domingo (Saksa) Käpylän kirjastossa. Lisäksi näyttelyn järjestävät muiden mukana saksalainen Marijpol, Janne Parviainen, Sanna Hukkanen, kansainvälinen Zoras-kollektiivi ja festivaalitaiteilija Kimmo Lust.

Festivaalin ohjelma

Kvaakissa voi keskustella festareista