Miila Westinin Loputon talvi Botnia-palkintoehdokkaana

Seitsemättä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaiden joukossa on Miila Westinin sarjakuvaromaani Loputon talvi (S&S, 2023), joka aloittaa Myyttiset-sarjan.

Botnia-palkinto on 15 000 euron arvoinen, ja ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos. Palkinnolla ei ole kielirajausta – riittää, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä. Botnia-palkinnon voittaja nimetään lokakuussa.

Vuoden 2023 Botnia-ehdokkaat ovat:

Johanna Hulkko: Onnenpäiviä, Atena (2023)
Laura Juntunen: Subutex-kaupungin kasvatit, Into (2022)
Silja Kejonen: Äiti ja sylikoira, Gummerus (2023)
Tommi Kinnunen: Pimeät kuut, WSOY (2022)
Riikka Pulkkinen: Lumo, Otava (2022)
Jenni Räinä: Suo muistaa, Gummerus (2022)
Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset, Tammi (2022)
Miila Westin: Loputon talvi. Myyttiset 1, S&S (2023)

Palkintoraati luonnehtii Westinin sarjakuvaromaania seuraavasti:

Miila Westinin sarjakuvaromaani Loputon talvi on Myyttiset-trilogian ensimmäinen osa. Aihe on ajankohtainen: ilmastonmuutoksen seurauksena talvi jatkuu vielä kesäkuussa. Loputtomaan talveen kyllästynyt 10-vuotias Eevi päätyy etsimään ratkaisua tilanteeseen ja ajautuu seikkailuun, joka vie hänet Tuonelaan asti.

Westin tuo ilmastonmuutoksen käsittelyyn uutta näkökulmaa yhdistämällä itämerensuomalaiset myytit nykyaikaan. Unohtuneet olennot heräävät henkiin kauniisti kuvitetussa teoksessa, joka tarjoaa samalla tietoa itämerensuomalaisista uskomuksista, joita kirjan loppuun koottu tiivis tieto-osio tarkentaa.

Lisäsyvyyttä tarinaan tuo Eevin suuri suru vaarin kuolemasta: tärkeänä teemana on irti päästäminen. Tummista aiheistaan huolimatta tarinan keskiössä elää toivo. Loputon talvi tempaa mukaansa ja sopii selkeän kielensä vuoksi monen ikäisille lukijoille. Mielikuvitusta ruokkiva kuvitus yhdistettynä kansanperinteeseen ja maagisiin elementteihin saa lukijan suorastaan haltioitumaan.

Westin on aiemmin kuvittanut mm. Anja Portinin lastenromaanin Radio Popov (S&S, 2020), joka voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020.

Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja on Oulun kirjailijaseura ry. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Hätälä.

Kvaak onnittelee Miila Westiniä sekä kaikkia muita ehdokkuudesta!

Lisätietoa Botnia-palkintoehdokkaista löytyy Oulun kirjailijaseuran sivuilta.