Mikko Saarainen: Loppu!

Mikko Saaraisen viime vuonna ilmestynyt sanaton omakustannesarjakuva Loppu! heittää lukijan huimaan seikkailuun halki urbaanin fantasiamaailman.

Sarjakuvan päähenkilönä seikkailee kaljupäinen miekkonen, jonka tarkkaavainen lukija voi bongata kannen kuvasta. Kansikuva antaa erinomaisen näytteen sarjakuvan piirrostyylistä ja värimaailmasta: oranssi toimii mainiona tehostevärinä sinisävyisessä maailmassa, ja yksityiskohtien piirtämiseen on panostettu.

Tarina lähtee liikkeelle tavanomaisen oloisesta kaupunkimiljööstä. Muutaman sattumuksen kautta päähenkilö tempautuu seikkailemaan hurjaan todellisuuteen, jossa kaupungin rakenteet ovat romahtaneet, muut ihmiset ovat kadonneet ja kulman takana saattaa vaania ties millainen peto. Lopunaikojen tunnelmaa vyöryy päin näköä oikein urakalla!

Kun sarjakuvassa ei ole tekstiä, piirrosten ja ruutujen merkitys juonenkäänteiden kuvaamisessa nousee avainasemaan. Loppu! kuljettaa tarinaa todella erinomaisesti pelkkien kuvien voimin, ja liiketta ja vauhtia kuvataan taitavasti. Raunioituneessa kaupungissa liikkuu outoja otuksia, ja silloin kaikenlaisen tavallisen kohtaaminen tuntuukin erikoiselta. Tämmöisiin hetkiin on saatu hienosti myös huumorin pilkettä mukaan, kuten miekkosen onnellinen seisahtuminen ravintolan antimien äärellä osoittaa.

Loppu! on pienikokoinen, pehmytkantinen albumi, ja sen ulkoasu ja taitto on huoliteltua. Tämä omakustanne ei laatunsa puolesta millään tavoin häviä kaupallisille julkaisuille.

Sarjakuvan huolella tehdyiltä omilta sivuilta löytyy lisää kuvanäytteitä ja myös sarjakuvaan tehtyä musiikkia.


Loppu!
Kuvitus: Mikko Saarainen
Omakustanne, 2022
Pehmytkantinen, väri, 94 sivua, 127 x 178 mm
ISSN 2953-9013