Mari Luoma: Romeo ja hirviöt – Augustuksen arvoitus

Mari Luoman kummituskartanoon sijoittuva lastensarjakuva on edennyt kolmanteen osaansa, jossa Romeon sukusalaisuudet alkavat viimein paljastua.

Mari Luoman veikeän humoristisen Romeo ja hirviöt -lastensarjakuvan (WSOY) ensimmäinen osa ilmestyi syksyllä 2021, ja se oli tekijänsä ensimmäinen oma täyspitkä sarjakuvajulkaisu. Sarjan pääosassa on Romeo Addison, joka sukuvelvoitteiden vuoksi laitetaan 12-vuotiaana opiskelemaan perin outoon sisäoppilaitokseen, Addisonin suvun isoisoisoisosedän kartanoon. Sedän testamentin mukaan hänen omaisuutensa annetaan sille suvun nuorelle, joka onnistuu valmistumaan oppilaitoksesta huippuarvosanoin. Haastetta riittää, sillä kartanokoulun opettajiin kuuluu mm. vampyyri ja ihmissusi.

Augustuksen arvoitus pureutuu Romeon suvun perimmäisiin salaisuuksiin: miksi Augustus-setä laati niin kummallisen testamentin? Miksi ihmeessä kartanokoulun opettajakuntaan päätyi vampyyri ja ihmissusi? Ja minkä vuoksi koulun oudot otukset tuntuvat saavan lisää voimaa Romeon läheisyydessä?

Sarjakuvan tekstien ja kuvien tyyli on tuttua aiemmat osat lukeneille. Sarjakuvan henkilöhahmot on piirretty pelkistettyyn tyyliin, eikä ruutujen taustoissakaan ole turhia kommervenkkejä. Kuvituksen värit ovat voimakkaita, ja tämä kaikki sopii oikein hyvin lastensarjakuvaan. Sivujen eläväiset ruutujaot, hyvällä tahdilla eteenpäin rullaava juoni ja maltillinen sivumäärä (hieman alle 80 sivua) viimeistelevät laadukkaan, kohderyhmää toivottavasti lukemaan houkuttelevan paketin.

Romea ja hirviöt -sarjassa on ensimmäisestä osasta lähtien ollut mukana huumoria, joka on mielestäni sarjan varsinainen koukuttava tekijä. Kauhugenren elementeistä on muokattu nokkelien sanailujen kautta nuorille lukijoille sopiva sarja, jossa seikkaillaan jännittävässä kartanoympäristössä, käydään hieman koulua ja ratkotaan mysteerejä. Augustuksen arvoituksessa Romeon ja muun kartanon väen kauhukomedia toimii aivan yhtä hyvin kuin aiemmissakin osissa, ja ylipäänsä kaikki sarjan osat ovat hyvässä mielessä harvinaisen tasalaatuisia.

Jokaisessa sarjan osassa on onnistuttu löytämään jokin oma kantava juttu juuri kyseiseen osaan, ja Augustuksen arvoituksessa ollaan sarjan kannalta aivan ytimessä. Päättyykö sarja tähän, kun kartanon ja Romeon esi-isän arvoitus saatiin ratkaisua? Toivottavasti ei! Kirjan loppusivut vihjailevat, että jatkoa kenties saattaisi olla luvassa. Romeo ja hirviöt on sujuvasti kirjoitettua ja piirrettyä kotimaista lastensarjakuvaa, ja vaikka kolme nyt julkaistua osaa muodostavat hienon kokonaisuuden, olisi mukavaa lukea myös Romeon uusista seikkailuista.


Romeo & Hirviöt – Augustuksen arvoitus
Tarina ja kuvat: Mari Luoma
WSOY, 2023
Kovakantinen, väri, 77 sivua, A5
ISBN 978-951-0-49505-6
Painettu EU:ssa