Kansainvälinen animaation päivä 28.10

Kansainvälinen animaatiopäivä järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa huomenna 28.10. Animaatiotapahtumia on ainakin Oulussa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Suomessa asiaa ovat edistäneet yhdessä Animaatioklinikka ja ASIFA:n Suomen ryhmä ASIFA Finland.

Päivän perusajatus on yksinkertainen: järjestää animaatioelokuvaan liittyvää toimintaa, ohjelmaa ja esityksiä eri puolilla maailmaa. Päivän suosio on kasvanut nopeasti ja tänä vuonna tapahtumia on yli 30:ssa maassa. Maiden kirjo on laaja ulottuen Yhdistyneistä Arabiemiraateista Argentiinaan, Taiwanilta Marokkoon tai Kroatiasta Indonesiaan. Laajimmin päivää vietetään Ranskassa, jossa on viikon aikana yli 250 tilaisuutta maan eri puolilla.

Oulun Elokuvakeskus juhlistaa merkkipaalua omalta puoleltaan järjestämällä tuolloin teemaillan elokuvateatteri Studiossa. Teemaillan aiheena on suomalaisen animaation historia.

Siitä luennoi Suomen elokuva-arkiston tutkija Lauri Tykkyläinen. Hän on perehtynyt alueeseen läpikotaisin: Tykkyläinen muun muassa ohjasi yhdessä Juho Gartzin kanssa kolme elokuvaa aiheen tiimoilta 1980-luvulla. Luentoa elävöitetään runsailla elokuvanäytteillä. Suomalaisen animaation historia -teemailta alkaa Studiossa to 28.10. klo 17.30. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Muun Suomessa järjestettävän ohjelman tiedot voi lukaista Animaatioklinikan nettisivuilta

Lähde:
Animaatioklinikka, Oulun Elokuvakeskus ja Asifa