Hippasten herrasväkeä ja Adamsonia

Oletko selaillut netissä Kansalliskirjaston digitoituja lehtiä ja yrittänyt etsiä sarjakuvia? Ja tulokset ovat huomattavasta ajankulusta huolimatta jääneet laihoiksi? Kvaak on selannut pohjois-suomalaisia lehtiä puolestasi ja tarjoaa nyt viisi pdf-julkaisua luettavaksi.

Olen käynyt läpi Pohjois-Suomen lehtiä sarjakuvia etsien Suomen Kulttuurirahaston tukemassa Pohjoisen sarjakuvan muisti -hankkeessa. Varhaisia sarjakuvantekijöitä esittelen myöhemmin Sarjainfossa ja sarjakuvan roolia lehdistössä omassa artikkelissaan vielä täsmentymättömässä aikakausjulkaisussa. Keijo Ahlqvistin Muistonäyttely Kulttuuritalo Valveella Oulussa ja postuumi Umpimähkä-teos olivat myös osa hanketta.

Nyt tarjolla on sitä mitä lehdistä löysin ja jonka voin jakaa tekijänoikeuksia kunnioittaen. Näiden sarjakuvien tekijöiden kuolemasta on yli 70 vuotta tai Kansanhuolto on ne lunastanut tekijöiltä Talvisodan aikana vapaasti käytettäviksi. Näitä jälkimmäisiä on vain muutama.

Pdf-muotoiset arkistojulkaisut ovat:

Kansan Tahdon Kuvakatsaus

Mainoksia ja yksittäisiä sarjakuvia

Lapin Kansan Adamson

Hippasten elämän vaiheita Kalajokilaaksossa

Herrasväki Hippanen Kaiku-lehdessä

Sarjakuvien laatu vaihtelee. Digitoinnit on pääasiassa tehty mikrofilmatuista sanomalehdistä, ja mikrofilmatessa tärkein ajatus on ollut, että tekstistä saisi selvää. Kuvien laatua ei ole pidetty suuressa arvossa. Kaikkein pahimpia sotkuja ei onneksi näihin koosteisiin sattunut.

Mukavia lukuhetkiä!

Kvaakissa on keskusteltu Poika Vesannosta ja sarjakuvien Suomesta.