Kalervo Pulkkinen on poissa

Suruviesti kertoi tänään, että sarjakuvaneuvos Kalervo Pulkkinen (1955-2023) on poissa. Hän menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen.

Peruskoulutukseltaan Pulkkinen oli arkkitehti. Hän oli erikoistunut näyttelyarkkitehtuuriin, hänen viimeiseksi työkseen tällä saralla jäi Tampere Kupliissakin viime viikonloppuna esillä ollut Juhani Tolvasen kanssa toteutettu Puupäähattu 50 vuotta -kiertonäyttely.

Pulkkinen oli suomalaisen sarjakuvajournalismin pioneereja. Hänen erityisalaansa olivat sanomalehtisarjakuvat. Näistä ansioista hän sai sarjakuvaneuvoksen arvon Suomen sarjakuvaseuralta jo vuonna 1986. Pulkkinen teki lisäksi mittavan uran Sarjakuvantekijöiden hallituksessa.

Itse hän muisteli sarjakuvauransa alkua seuraavasti:

Alussa oli Kaukoranta–Kemppinen. Olin vielä koululainen, kun sain sen luettavakseni. Kirjoitin siitä myös arvostelun Satakunnan Kansaan. Sitä ennen olin ollut sarjakuvanharrastaja enemmän ulkomaisten sarjakuvien puolella. Kuuluin ensimmäisiin Aku Ankka -sukupolviin, mutta olin myös saanut tuoreeltaan ensimmäiset kovakantiset Tintti-albumit. Isäni työn kautta olin seurannut sanomalehden toimintaa ja siten tutustunut sanomalehtisarjakuviin ja niiden tekijöihin. Sarjakuvakirjat ja -kirjallisuus tulivat mukaan opiskeluaikoinani mentyäni mukaan Suomen sarjakuvaseura ry:n ja vielä sittemmin Sarjakuvantekijät ry:n toimintaan.

Sarjakuvakustantajana Pulkkisen toiminimiä olivat SarjisMedia ja Laaki-Sarjat. Hän suomensi ja tekstasi sarjakuvia, päätoimitti Sarjainfoa, Sarjismediaa ja Laakia.

Yhdessä Heikki Jokisen kanssa Pulkkinen toimitti Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedian (1996). Muita hänen sarjakuvia käsitteleviä tietoteoksia olivat esimerkiksi B.D.Fin (1988), Ruutujen aika (1991) ja Tom of Finland – Välähdyksiä nimimerkin takaa (2020).

Jatkuu…

Kalervo Pulkkisen suurtyö oli koota ja kommentoida kaikki Suomessa julkaistut sarjakuvat. Korona-aika sulki Kansalliskirjaston tutkijasalin, jossa hän tutustui ja luki sarjakuvajulkaisuja. Tämän vuoksi hän omalta osaltaan ajatteli katkaista työn vuoteen 2016, ja antaa toisten jatkaa siitä eteenpäin.

Viime vuonna Pulkkinen aloitti tekemänsä työn siirtämisen Suomen Sarjakuvamuseon nettisivuille. Hän pääsi vuoden 1998 loppuun.

Kvaak ottaa osaa omaisten suruun

Jatkuu…

Artikkelikuvassa Kalervo Pulkkinen ja Juhani Tolvanen pystyttävät Puupäähattu 50 vuotta -näyttelyä Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2022. Kuva: Vesa Kataisto.