Sarjainfo on vuoden 2022 sarjakuvateko

Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Sarjainfo sai Sarjakuvantekijät ry:n myöntämän Vuoden sarjakuvateko -tunnustuksen, jättikokoisen siveltimen. Tunnustus ja pätkä-apurahat julkistettiin meneillään olevilla Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla.

Sarjakuvantekijöiden hallitus perusteli päätöstään seuraavasti:

Suomen sarjakuvaseura ry:n julkaisema Sarjainfo on käytännössä ainoa sarjakuva-alan lehti Suomessa, ja kansainvälisestikin katsottuna laadukas ja pitkäikäinen julkaisu.
Sarjainfo juhli 50-vuotista taivaltaan vuonna 2022. Lehti on kehittynyt fanzinesta eli pienen piirin harrastajien alakulttuurilehdestä todelliseksi kulttuurilehdeksi. Sen päätoimittajina ja toimituskunnassa on ollut melkoinen Suomen kuka kukin on -kattaus maan sarjakuvaelämästä. Nykyinen päätoimittaja Aino Sutinen on myös lehden pitkäaikaisin päätoimittaja (seitsemän vuotta), ja hänen aikanaan lehti on edelleen uudistunut sekä sisällöllisesti että ulkoasultaan.
Suomen sarjakuvaseura on perustettu vuonna 1971. Seuraavana vuonna, helmikuussa 1972 yhdistys julkaisi Sarjainfo-lehden ensimmäisen numeron kymmensivuisena monisteena. Nimen keksi toimittaja Jukka Rislakki. Ensimmäiset numerot olivat vahamonistuskoneella kopioituja, joten kuvitus oli hyvin rajallista. Alkuvuosina Sarjainfo ilmestyi epäsäännöllisesti, mutta vuodesta 1977 alkaen se on ilmestynyt neljä kertaa vuodessa. Lehden painosmäärä kasvoi ja painatus siirtyi kirjapainoon. Aluksi Sarjainfo oli mustavalkoinen, 1990-luvun alussa kannet muuttuivat värillisiksi ja 2000-luvun kuluessa lehti on muuttunut kokonaan neliväriseksi. Myös lehden muoto ja sivumäärä on muuttunut aikojen saatossa moneen kertaan.
Sisältö on kaikissa lehden vaiheissa pysynyt laadukkaana ja avarakatseisena, ja sarjakuvaa on tarkasteltu monista näkökulmista. Myös pilapiirrokset, animaatio ynnä muut sarjakuvaa enemmän tai vähemmän sivuavat aiheet ovat näkyneet lehden sivuilla. Vuonna 2009 Sarjainfo palkittiin opetusministeriön myöntämällä kulttuurilehtien laatupalkinnolla.
Puoli vuosisataa on pitkä aika mille tahansa julkaisulle. Sarjainfo on kulttuurilehti joka yhä jaksaa ponnistella sarjakuvan puolesta, ja todella ansaitsee tulla palkituksi myös Vuoden sarjakuvatekona.

Avoimuuden nimissä kerrottiin myös, että Sarjainfon päätoimittaja Aino Sutinen on Sarjakuvantekijät ry:n hallituksen jäsen. Hän ei osallistunut päätöksen tekemiseen.

Perinteiset Kopioston tilittämistä kopiointikorvauksista jaettavat pätkä-apurahat julkistettiin myös Tampereella. Tänä vuonna hakemuksia oli tullut ennätyksellisen suuri määrä, 129 kappaletta. Apurahan sai 23 hakijaa.

Pätkä-apurahan saivat:

Ermilä Suvi
Sarjakuvakirja, 2000 €

Hassinen Unja
Sarjakuvakirja, 3000 €

Kallio Kaltsu
Sarjakuvalehti, 3000 €

Kantola Petteri
Sarjakuva-albumin käsikirjoitus, 2000 €

Kemppainen Heikki
Sarjakuva-albumi, 3000 €

Kesänen Susanna
Sarjakuvakirja, 3000 €

Koponen Jouni
Työskentely, 2000 €

Kovács Kati
Sarjakuvateos, 3000 €

Lietzén Mika
Sarjakuvateos, 3000 €

Lust Kimmo
Sarjakuvaromaanin käsikirjoitus, 2000 €

Malin Mitja
Sarjakuvakirja, 3000 €

Meriläinen Taina
Sarjakuva-albumin piirrostyö, 3000 €

Moisseinen Hanneriina
Sarjakuvateos, puhtaaksipiirtäminen, 3000 €

Muhonen Anne
Lastensarjakuvan jatko-osa, 3000 €

Mukka Kiira & Kalliomäki Iriini
Sarjakuvaromaani, 3000 €

Musturi Tommi
Sarjakuvaromaanin painatus, 2000 €

Mäkelä Tuula
Sarjakuvateos, piirtäminen, 3000 €

Rapi Aapo
Sarjakuva-albumi, 3000 €

Ronkainen Timo
Tietokirja, 2000 €

Salminen Aiju
Sarjakuvaprojekti, 3000 €

Sihvonen Kari
Sarjakuva-albumin piirrostyö, 3000 €

Suorsa Jaana
Sarjakuva-albumi, 3000 €

Westin Miila
Sarjakuva-albumin piirrostyö, 3000 €

Kvaak onnittelee!

Sarjakuvatekijöiden sivut

Sarjainfo