Sarjakuva-Finlandian saajasta päättää Waltteri Torikka

Tampereelta tiedotetaan, että oopperalaulaja Waltteri Torikka päättää kuka saa vuoden 2023 Sarjakuva-Finlandian.

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2007 ja se jaetaan Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin yhteydessä. Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuvateoksesta. Tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain keväällä Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla. Palkintosumma on yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa päätetty 5000 euron suuruiseksi.

Torikka valitsee vuoden 2023 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajan valintaraadin asettamasta kärkikymmeniköstä. Valinta julkistetaan 24.3.2023 klo 11.00 Nokia Arenalla Tampereen yliopiston Paidia-tilassa.

Vuoden 2023 valintalautakunnan jäsenet ovat Reeta E. Kangas, Juhani Koivisto, Raimo Saastamoinen ja Tiina Uusi-Rasi. Heidän valitsemaan kärkikymmenikköön kuuluivat seuraavat teokset:

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat (WSOY)
Dokumentaarinen sarjakuva kertoo Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja siellä elävistä koirista rakentaen sitä kautta tarinan pitkällä aikajänteellä vuonna 1986 tapahtuneesta onnettomuudesta tähän päivään asti. Syvästi elämää ymmärtävä teos, jonka realistinen ja pelkistettykin piirrosjälki vie lukijan tapahtumapaikalle.

Petri Hiltunen: Praedor (Zum Teufel)
Massiivinen teos kokoaa yksien kansien väliin koko Praedorin 38-vuotisen historian sarjakuvat höystettynä tekijöiden muistelmilla ja kansikuvataiteella. Perinteisen miekka ja magia -fantasian rikastama maailma vie mukanaan. Kauniin yksityiskohtainen mustavalkoinen piirrosjälki on omiaan luomaan tunnelmaa ja kuvittamaan Jaconian seikkailijoiden retkiä.

Kimmo Lust: Silmukka (Suuri Kurpitsa)
Sarjakuvateos tarkastelee yhteiskunnallisesti merkittävää ongelmaa yksilön näkökulmasta. Päähenkilö Nipsu joutuu jo lapsena kohtaamaan vaikeita asioita ja pohtimaan, miten selvitä päihdeongelmaisen yksinhuoltajaäidin kanssa. Lustin ekspressiivinen piirrosjälki, sarjakuvan kelmeä väritys ja taidokkaasti vaihteleva tempo välittävät lukijalle onnistuneesti Nipsun tunnetiloja. Ahdistuksen, yksinäisyyden ja toivottomuuden tarinoiden rinnalle mahtuu myös toivoa luovia seesteisempiä hetkiä.

Sami Makkonen: Hevosjumala (LIKE)
Hevosjumala on pelkistetyn graafinen, mutta silti unenomainen teos, jossa painostava tunnelma luodaan vahvoilla kontrasteilla ja kolkolla värimaailmalla. Tarina kiertyy kuoleman, menetyksen ja uudelleensyntymisen ympärille vahvalla otteella ja rakentuu upeasti otteessaan pitäväksi kauhutarinaksi. Suomalaiskansallisen taruston, syrjäseudun ja okkultismin kuvaus on nivottu yhteen taidokkaasti ja saumattomasti. Näistä osatekijöistä syntyy uskottava ja selkeästi etenevä tarina, joka päästää otteestaan vasta takakannen kautta.

Mikko Metsähonkala: Talleyrand (Suuri Kurpitsa)
Ranskan vallankumousta ja vähemmälle huomiolle jääneen valtiomiehen elämää käsittelevä kokeileva teos yhdistää sarjakuvan ja näytelmän keinoja. Tässä sarjakuvaelmassa valon ja varjon leikillä taidokkaasti luotu mustavalkoinen kuvitus pääsee oikeuksiinsa, kun teksti on kuvasta erillisellä sivulla. Näytelmämuodossa oleva teksti herättää henkiin hahmot ja lukijan eteen avautuu näyttämö, jolla tarina tapahtuu. Teoksen kuvituksen ja tekstin satiirinen ote tukevat toisiaan onnistuneesti.

Tiina Paju: Uutisista hyvää iltaa (Suuri Kurpitsa)
Mustavalkoinen sarjakuva uutistoimituksesta korona-aikana. Pitkänlinjan sarjakuvataiteilija Tiina Paju on ollut YLE:llä uutisgraafikkona vuodesta 2018 ja hän tuo tässä teoksessa erittäin toimivasti esiin tietoa uutistoimituksesta ja korona-ajan erikoismeiningistä.

Janne Parviainen: Rooman rajoilla (Suisto)
Roadtrip Via Balticaa pitkin taidefestivaaleille Unkariin koostuu syntyjä syviä pohdiskelevista keskusteluista, paikallisten ruokien ja oluiden testailusta sekä reitin varrella oleviin paikkoihin tutustumisesta, olivat ne sitten suuria nähtävyyksiä tai majapaikan liepeillä olevaa epämääräistä naapurustoa. Parviaisen tarkka ja pelkistetty viivankäyttö soveltuu erinomaisesti teoksen vivahteikkaaseen kaupunki- ja maisemakuvaukseen.

Tiia Salmelin: Kuolleet puutarhat 2 – Painajaisen varjo (Pokuto)
Fantasiasarjan toinen osa jatkaa ensimmäisen osan unenomaisissa tunnelmissa. Erittäin kauniisti luotua kuvitusta, joka tukee tarinaa sitä eteenpäin vieden.

Siiri Viljakka: Kohti sumua (Täysi Käsi)
Pehmeällä piirrostyylillä viimeistelty sarjakuva kertoo kahden naisen välisestä rakkaudesta, luopumisesta niin muiden kuin itsensä kohdalla ja hiljaisen majakkasaaren salaisuudesta. Harmaan sävyissä esitetty maailma tukee omalta osaltaan unenomaista tarinaa sen soljuessa luontevasti eteenpäin ja meren elehdintä tuo oman lisänsä tuntemattoman kohtaamiseen.

Jenni Välikangas: Ilmarin Koijaiset (Omakustanne)
Jenni Välikangas on rakentanut visuaalisesti huikean esityksen, jonka sivujen kuvituksiin uppoutuu pidemmäksi aikaa tarinasta nauttiessaan. Oivaltava ja rikas värimaailma, sekä teknisesti korkeatasoinen kuvitus vaihtuvine kuvakulmineen pitävät katseen vangittuina sivu toisensa jälkeen.

Tampere Kupliin keräämien tietojen mukaan vuonna 2022 ilmestyi noin 70 kotimaista albumia. Niistä 54 ilmoitettiin Sarjakuva-Finlandia kisaan.

Kvaak jännittää tekijöiden ja kustantajien kanssa!

Sarjakuva-Finlandian nettisivut

Kvaakissa voi keskustella palkinnosta ja finalisteista