Tarmo Koivisto teki Oriveden kaupunkistrategiasta sarjakuvan

Edesmenneet Keijo Ahlqvist ja Ari Kutila tekivät Kemin kaupungille ja eri viranomaisorganisaatioille koko joukon niiden toimintaa esitteleviä sarjakuvia. Sittemmin julkisoikeudelliset tahot ovat tilanneet vastaavia töitä vähemmän, mutta poikkeuksen tekee Mämmilän esikuvana ollut Orivesi. Mämmilää tehnyt Tarmo Koivisto on tehnyt kaupungin uudesta strategiasta parisivuisen sarjakuvan.

Osa Jukka Tilsan kuvittamasta kaupunkistrateriasta vuodelta 2019.

Orivesi on aikaisemminkin tilannut sarjakuvia. Vuonna 2019 Jukka Tilsa teki Oriveden edellisen strategian ja elinvoimaohjelman parisivuisiksi koosteiksi. Oriveteen nykyisin kuuluvalla Eräjärvellä asuvan Tilsan sarjakuvat saivat positiivista palautetta ja siksi uusittu strategia päätettiin myös teettää sarjakuvaksi. Tekijäksi pyydettiin Oriveden sarjakuvakartalle nostanutta Tarmo Koivistoa.

– Olin jo kieltäytymässä, koska strategiassa ei tuntunut olevan mitään konkretiaa. Sarjakuva on kuvia ja actionia, ja ajattelin ettei tästä tule mitään. Nukuin yön yli ja aamulla ajattelin, että asiaa voisi tarkastella jonkun muun silmin, kertoo Koivisto tilauksesta.

Mieleen nousi Mämmilän Varpu-Viljami ja kyläviisaan näkökulma.

Koiviston sarjakuvassa hahmotetaan Oriveden sijaintia eri näkökulmista. Globaalissa mielessä Orivesi sijaitsee maapallolla hevonkuusen ja maailmannavan välissä, universaalin harmonian kultaisessa leikkauspisteessä.

– Olen opiskellut pitkän matematiikan ja lukenut kultaisesta leikkauksesta. Hoksasin, että Suomi ja Orivesi todella sijaitsevat maapallon kultaisessa leikkauksessa, erinomaisella paikalla maailmassa, Koivisto kertoo.

Kun zoomataan kartalla hiukan lähemmäs, huomataan, että Orivesi sijaitsee myös maanteiden ja rautateiden risteyspaikalla, josta on näppärää lähteä joka suuntaan. Mämmilässä tärkeää roolia näytelleen ja näihin päiviin säilyneen Auvisen talon edessä oli aikoinaan Jyväskylän ja Lapuan tienhaara. Siispä Varpu-Viljami sijoittaa kultaisen leikkauspisteen täsmälleen Auvisen talon eteen.

– Lopulta innostuin tosi paljon, vähän liikaa, unohdin koko strategian, Koivisto kuvaa luomisprosessiaan. – Ei siellä olla mitenkään paikoilleen jämähtäneitä, vaan Orivesi etenee maapallon mukana varsin nopeasti, hiukan alle suihkukoneen vauhtia.

Kaupungistrategiassa Koivisto avaa Mämmilän ja Oriveden suhdetta toisiinsa.

– Varpu-Viljami sen selittää. Orivesi on kvarkki. Sekä Orivesi että Mämmilä ovat olemassa yhtä aikaa ja vaikuttavat toisiinsa niin kuin hiukkaset tekevät, kertoo Koivisto.

Koiviston lapsuuden Orivesi oli 50-luvun maailma. Oli kirkonkylä, hevoskyyti, naapuriapu ja talkoot. Tuota ajankuvaa pidetään jälkikäteen jonkinlaisena idyllinä, ja sitä se Koiviston mielestä pitkälti olikin. Paljon on muuttunut sen jälkeen.

– On olemassa sanonta, että joku ei ole mistään kotoisin. Minä ainakin tiedän, mistä olen kotoisin. Olen ylpeä orivesiläisyydestäni. Heti ylioppilaslakin saatuani lähdin maailmalle, mutta aikuisena olen oivaltanut, miten mainio paikka Orivesi oli: Siellä oli turvallista ja pidettiin ihmisistä huolta. Kaikilla toiminnoilla oli inhimilliset kasvot.

Koivistolla on edelleen kotitalo Orivedellä paikassa, joka on hänen mukaansa muuttunut eniten.

– Oriveden henki on kuitenkin säilynyt hyvin. En koe olevani vieras, kun tulen sinne. Orivesi on kivahenkinen paikka ja siellä on kaikki tärkeät asiat tallessa. Orivesiläinen olen ja siksi jään.

Juttu on kirjoitettu Oriveden kaupungin tiedotteen pohjalta. Haastattelupätkät ovat suoraan tiedotteesta.

Innostava Orivesi, kaupungin aineistopankissa.

Kvaakissa on keskusteltu Mämmilästä